I år har 30 formuende nordmenn flyttet til Sveits. I mange av tilfellene har personene oppgitt skatt som årsaken bak flyttingen.
Basert på de ferske skattelistene, betalte Sveits-utflytterne til sammen 546 millioner kroner i skatt i 2021. Personen som betalte desidert mest i skatt er industrimannen Kjell Inge Røkke (63) som betalte 181 millioner kroner i skatt i fjor. Han sto i fjor oppført med en formue på 17,8 milliarder kroner.
Røkke betalte nesten tre ganger så mye skatt som nestemann på listen, Sector Alarm-grunder Jørgen Dahl, som betalte 61 millioner kroner i skatt.
I år har 28,8 milliarder kroner i formue utvandret til Sveits. Den desidert største formuen tar Kjell Inge Røkke med seg.
DN har kartlagt hvilke formuende nordmenn som har varslet, eller meldt, flytting til Sveits i år. Dette er listen hittil i 2022:
Rema-arvingen Magnus Reitan kunngjorde i oktober at han flytter brorparten av sin formue til Sveits gjennom barna Viktoria (22) og Kristoffer Reitan (24). I skattelistene for 2021 dukker barna opp med formuer på henholdsvis 7,7 millioner og 3,3 millioner kroner hver. Formuen som flyttes til Sveits er imidlertid langt høyere.
Ved flytting til Sveits får barna tilgang til omtrent halvparten hver av Magnus Reitans ligningsformue på 4,8 milliarder kroner. Faren betalte 200 millioner kroner i skatt i fjor.
Både Viktoria og Kristoffer Reitan har meldt flytting til Genève.
Lugano og Luzern
Det overrasket mange da Aker-eier Kjell Inge Røkke hadde meldt flytting til Lugano i Sveits. Byen som «Europas El Salvador». Senere har en strøm av velstående nordmenn fulgt etter til Sveits og Lugano.
Også Sector-Alarm Jørgen Dahl, tekinvestor-kompanjongene Fredrik Halvorsen og Odd Johnny Winge valgte Lugano som sin nye hjemby i Sveits.
Men det er til Luzern, Sveits åttende største by, flesteparten av rikingene har valgt å melde flytting til. Blant dem barnehagemilliardærene Hans Jacob og Randi Lauvland.
Det samme gjelder investorene Rune Syversen og Jens Rugseth, som henholdsvis har 343 millioner og 598 millioner kroner i formue, ifølge de rykende ferske skattelistene.
Skattetap for kommunene
Basert på Kjell Inge Røkkes ligningsformue på 17,8 milliarder kroner i fjor, betalte han rundt 125 millioner kroner i formuesskatt til hans tidligere hjemkommune Asker.
Om tapet av Røkkes formuesskatt, sa Asker-ordfører Lene Conradi følgende til DN i november:
– Det er store summer. Jeg har ikke vært inne i detaljene på kronebeløp, men jeg vet at effekten blir ikke det rene kronebeløpet for vi har disse omfordelingsmekanismene heldigvis. Kommunene skal ha en form for buffer når sånne ting skjer. Heldigvis for oss så har vi en stor kommuneøkonomi, som gjør at vi sannsynligvis vil tåle dette og stå i det. Men det er totaliteten igjen.
Ullensaker-ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher gikk hardt ut mot barnehagemilliardær-paret Hans Jacob Sundby og Randi Lauvland Sundby som flytter fra Ullensaker til Luzern i Sveits. Paret hadde en samlet formue på 1,4 milliarder kroner og betalte omtrent 10 millioner kroner i skatt til hjemkommunen.
– Da vil det være ti millioner kroner mindre å legge inn som styrking. Det er typisk noe som kunne vært brukt til ikke-lovpålagte oppgaver, som forebyggende tjenester for barn og unge og helserelaterte stillinger som ikke er lovpålagt.
Milliarder flyttes ut
Over 40 milliarder kroner i ligningsformuer er flyttet til Sveits totalt i perioden 2009 til 2022. Justert for Oljefondets avkastning er totalsummen over 50 milliarder. Siden svært få formuer har kommet tilbake fra Sveits er dette nesten rent tap av formue, noe som skiller Sveits fra de fleste andre land nordmenn ofte flytter til.
Fra Storbritannia har det faktisk kommet vesentlig flere og større formuer hjem enn de som har reist ut i perioden. Utflyttertapet til Sveits tilsvarer mellom 80 og 90 prosent av hele Norges netto tap av formue fra 2009 til 2022, viser DNs beregning.
DN har totalt registrert rundt 370 utflyttinger og rundt 280 flyttinger til Norge i denne gruppen fra 2009 til 2022. Noen har flyttet flere ganger. Det har vært en fallende trend med formuende nordmenn som har flyttet ut av landet etter 2009, før det snudde i år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.