– ID-porten er for øyeblikket ustabil på grunn av svært høy trafikk i løsningen. Det jobbes med å løse problemet, lyder driftsmeldingen hos Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) som har ansvaret for ID-porten. Den er flaskehalsen tusenvis av nordmenn må gjennom for å komme inn på nettsidene til Altinn og se skattemeldingen som ble lagt ut onsdag kveld.

Den er første pekepinn for mange på om de skal få penger igjen eller betale restskatt etter skatteåret 2018.

Mange vil se

– Høy trafikk. Det er mange som vil se skattemeldingen sin nå. Prøv igjen om en stund, lød beskjeden noen timer på skatteetaten.no, men meldingen ble fjernet rundt 0.30 natt til torsdag.

ID-porten er imidlertid fortsatt nede, slik at brukerne ikke får logget seg inn for å se skattemeldingen.

Etter det NTB erfarer, fungerer Altinn fremdeles som det skal, hvis man først kommer seg dit.

Mange gruer seg

460.000 sier de gruer seg til årets skattemelding.

Mange regner med å få penger igjen på skatten, men ikke alle ser fram til oppgjørets time. Hver niende nordmenn sier i en fersk undersøkelse at de gruer seg.

I en ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1 svarer at 11 prosent av de spurte at de gruer seg til å gå gjennom skattemeldingen sin. Blant de mellom 25 og 34 år er andelen høyeste, hele 23 prosent har klump i magen. Aldersgruppen over 67 år er mest avslappet, der er det kun 4 prosent som gruer seg.

Regionalt sett er det ikke så store forskjeller, men det er i Nord-Norge de er mest urolige, 18 prosent svarer at de gruer seg. På Sørøstlandet svarer bare 6 prosent det samme. I resten av landet er det fra 9 til 12 prosent som gruer seg til å se på oppgjøret.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 sier til NTB at det ikke er så rart mange gruer seg, for mange svarer også at de har liten eller ingen oversikt over hvor mye de får tilbake eller må ut med i restskatt.

– Uten oversikt er det ikke rart at mange gruer seg til å åpne årets skattemelding. Men det er ikke store innsatsen som skal til for å få oversikten du trenger, og unngå at skattemeldingen blir et stressmoment i hverdagen, sier Gundersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.