Ifølge statistikk fra den norske nettjenesten Kryptosekken.no opplevde nordmenn som har investert i kryptovaluta et kraftig fall i sine verdier i 2018.

– Ved utgangen av 2017 var våre brukeres snittformue på 114.000 kroner. Ved utgangen av 2018 var den sunket til 43.000 kroner, en nedgang på 62 prosent, sier Lars Nøring i Kryptosekken.no.

Kryptosekken.no hjelper norske kryptoinvestorer med å regne ut og rapportere skatt, og tallene er hentet fra deres brukere. Tall på hvor stor andel av landets kryptovalutaeiere som benytter seg av deres tjeneste finnes ikke, men Kryptosekken antar andelen er betydelig.

Kryptovaluta i Norge fikk en boom i 2017, før boblen brast ved årsskiftet. Mens kryptosekkens brukere i snitt hadde en gevinst i 2017 på 23.000 kroner, hadde de et netto tap på 16.000 kroner i 2018.

– Dette er foreløpige tall, mange brukere vil nok gå inn den siste uken og oppdatere porteføljene sine, men de gir nok en god pekepinn på hvordan det gikk for de fleste, sier Nøring.

Nedgangstidene har også fått mange til å forvalte sine investeringer mer aktivt. Antallet utregninger per bruker steg fra 60 i 2017 til 350 i 2018.

– Seks ganger flere utregninger per bruker er ganske mye. Jeg antar mange har forsøkt å begrense tapene eller spre risikoen ved å fordele investeringen over flere valutaer, sier Nøring.

Mange valgte også å selge kryptovaluta mot tradisjonelle valutaer i 2018.

– Dobbelt så mange brukere tok ut kryptovaluta til norske kroner i 2018 som i 2017, og snittsummen var nesten det femdobbelte, sier Nøring.

Ville forenkle skatten

De to kompisene Lars Nøring og Erlend Ringstad begynte selv tidlig å kjøpe kryptovaluta. I løpet av 2017, mens alle piler pekte oppover, begynte de å diskutere hvordan de skulle forholde seg til kryptovaluta skattemessig.

– Vi innså raskt at det var mye mer komplisert enn vi trodde og håpet. Vi startet med å lage et Excel-skjema til våre egne skatteberegninger, men det ble raskt så komplisert at vi i tillegg måtte legge inn annen programmeringskode i regnearket. Etter å ha delt regnearket med venner skjønte vi at det var et behov for en slik tjeneste og lanserte Kryptosekken.no, sier Nøring.

Skatteetaten antar at bare 13 prosent av dem som eide kryptovaluta i 2017 rapporterte den inn på skattemeldingen. Nøring tror kompleksiteten er en av hovedgrunnene.

– Veldig mange vet ikke at de må skatte av kryptovaluta og mange tror også at de kan «gjemme seg». Den siste delen er de som synes det er for komplisert og gir opp. Det er disse vi håper å kunne hjelpe, og i år er det jo mange som kan få skattefradrag, sier han.

Lav etterlevelse

Kryptovaluta kan foreløpig ikke rapporteres direkte til Skatteetaten siden norske kryptobørser og investorer ikke kan etablere konto for kryptovaluta i norske banker. Skattedirektør Hans Christian Holte sa nylig til DN at den manglende reguleringen på området fører til lav etterlevelse blant skattebetalerne.

– Det er flere børser som nå har fått konsesjon, men de har ikke nødvendigvis muligheten til å få bankkonto på grunn av hvitvaskingsdirektivet, så der ligger det i dag en hindring som jeg har et håp om kan løses. Det vil sette dette området i en helt annen situasjon når det gjelder etterlevelse, sier Holte.

Lurer du på hvordan din kryptoskatt blir? Du kan regne den ut i kalkulatoren under:

Dersom du eier eller har eid kryptovaluta og ikke har tatt dette med i skattemeldingen kan du få tilleggsskatt, eller i verste fall bli politianmeldt, dersom Skatteetaten oppdager det. Man skal både rapportere er verdiene ved årets slutt og tap eller gevinst etter handler.

Dersom du frivillig varsler Skatteetaten om at du har unnlatt å rapportere kryptovaluta på skattemeldingen vil du som oftest slippe unna med å bare betale den skatten du skulle ha betalt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.