Skattemeldingen ble sendt ut til Norges 4,9 millioner skattebetalere for en måned siden. De fleste mottar denne elektronisk og per 20. april hadde 3,2 millioner åpnet skattemeldingen sin, ifølge Skatteetaten.

Nå er det ikke slik lenger at man faktisk må levere selvangivelsen. Dersom man ikke gjør noe som helst antas skattemeldingen som levert uten endringer. Ulempen med det er at man likevel er ansvarlige for eventuelle feil som måtte være i den forhåndsutfylte versjonen.

Vanligvis er det rundt 1,3 millioner nordmenn som aktivt leverer skattemeldingen med eller uten endringer. Resten bruker leveringsfritaket, det vil si at forhåndsutfyllingen godtas uten endringer. 639.000 nordmenn hadde levert fredag, det vil si at om lag halvparten av dem som pleier å levere skal jobbe med dette frem til mandag.

– Det er hvert år cirka 20 prosent som leverer på fristen, det vil si rundt 200.000 personer, sier kommunikasjonsrådgiver Helen Rist i Skatteetaten til DN.

Endre hele året

En regelendring som trådte i kraft i 2017 sier at man kan endre skattemeldingen hele året, og få et nytt oppgjør. Tidligere måtte man klage innen tre uker etter skatteoppgjøret, men nå kan man faktisk levere endringer i inntil tre år etter et oppgjør. Løpet er med andre ord ikke kjørt dersom man gikk glipp av et fradrag før ordinær frist.

– Dersom man oppdager feil eller mottar nye opplysninger i inntil tre år etter at skattemeldingen er levert er man faktisk pliktig til å endre skattemeldingen og få et nytt oppgjør, sier Rist.

Fordelen med å frivillig endre på skatten sin er at man da slipper eventuell tilleggsskatt. Dersom det er Skatteetaten som oppdager feil og får dem bekreftet ved et ettersyn risikerer man en sanksjon.

Informasjon om denne ordningen finner du her.

Utsett fristen

Dersom du fortsatt venter på opplysninger som er relevante eller har så mange aksjehandler eller bitcointransaksjoner at du ikke rekker å regne ut alt kan du søke om utsettelse. Man kan få én måneds utsettelse på innleveringen, men da kommer også oppgjøret senere.

Skjema for utsettelse finner du her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik blir du en raskere løper