Postkassen renner over - og avisene er fulle av fristende tilbud om forbrukslån. Inntil 200 000 kroner kan gå rett inn på bankkontoen din uten at du trenger å gi noen sikkerhet utover å bekrefte at du har en inntekt.

Større lån
I tillegg har bruken av kreditter på kjøp av forbruksvarer blitt mer og mer tilgjengelig.

I løpet av første halvår har 21 000 nye avtaler om forbrukslån blitt inngått til en sum av 1,6 milliarder kroner, ifølge tall fra Finansieringsselskapenes forening (Finfo). Summen avtaler er ikke økt noe fra fjoråret, men størrelsen på lånene er blitt større.

Fortsetter utviklingen vil størrelsen på ny forbrukslån inngått i 2004 ligge 16 prosent over fjoråret.

Flere sliter med dyre lån
I mange tilfeller gis lånene på svært så sparsomme opplysninger om kundens økonomiske situasjon. I Norge er personvernet så sterkt at det er svært vanskelig å sjekke kredittopplysninger.

Det vises gjennom en misligholdsprosent på over ti prosent på forbrukslån så langt i år. Til sammenligning ligger bankenes tapsprosent på under én prosent.

- Finansieringsselskapene har ofte store problemer med å få tak i alle opplysninger om en kundes kredittverdighet. Ofte må de bare stole på at det kunden selv opplyser er riktig, sier advokat Jan Fredrik Haraldsen i Finansieringsselskapenes forening til dn.no.

Opplysninger fra 2002
Haraldsen sier at Norge - i motsetning til flere andre europeiske land - ikke har gjeldsregistre eller andre registre hvor kundens finansielle forhold er notert.

- I Norge har man tilgang på ligningsopplysningene, men de blir ofte for gamle. Nå baserer selskapene på ligningsopplysninger fra 2002. Det blir ofte for gammelt. Vi jobber for å få til bedre systemer, sier Haraldsen.

Positivt med høy rente
I Dagbladet i dag refser Forbruker rådet finansieringsselskapene for å ikke sette ned renten med like mange prosentpoeng som de ordinære bankene gjør. Mens Norges Bank har satt ned sin styringsrente med 5,25 prosent det siste året, har noen av de mest brukte forbrukslånene bare gått ned med 1,2 prosentpoeng.

- Det har både en positiv og en negativ side. Den positive er at med så høye renter, så er det færre som benytter seg av disse lånene. Den negative er at når kunden først har tatt opp et lån, kan han få vanskeligheter med tilbakebetalingen med en høy rente, sier Haraldsen til dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.