- Jeg er noe overrasket over at Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), sier statssekretær Bjørn Arild Gram (Sp) i Finansdepartementet til DN.no.

Tidligere i dag gikk eiendomsmeglerne ut med kritikk av 24-timersregelen.

Les også:- 24-timersregelen bør endres

Gram synes det er merkelig at NEF er så kritisk til en bør-regel som bransjen har hatt i lengre tid og som har vært fremhevet som et argument for at det ikke er nødvendig med forskriftsregulering av akseptfristens lengde.

Press på selger
- Forskriften er basert på at det viktigste er å sørge for at forbrukerne får en mulighet til å foreta en forsvarlig vurdering av eiendommen før de legger inn bud, særlig med tanke på mangelsvurdering, vedlikeholds- og oppgraderingsbehov, sier Gram.

Samtidig vil de kunne vurdere sin egen finansiering og strategi for budgivning, påpeker statssekretæren.

Hva er dine erf#229er fra boligmarkedet? Tips oss!

- Forskriften hindrer også at budrunden ”kuppes”, ved at en interessent gir et bud med kort akseptfrist, gjerne før visning. Slike bud setter press på selger om å ta stilling til bud før andre interessenter har kommet til. Dette kan være særlig skadelig for selger i et synkende marked, der selger i utgangspunktet kan være i en presset situasjon, sier Gram.

Tar imot innspill
Statssekretæren sier at korte budfrister kan føre til problemer for mange også etter at det er gått 24 timer fra siste visning.

- Megler har en plikt etter den vedtatte bestemmelsen til å legge til rette for at budgivningen, også etter at de 24 timene er gått, skjer på en forsvarlig måte. Vi vil evaluere regelen etter den har fått virke en periode, men vi tar gjerne tar imot innspill som kan gjøre regelen bedre. Det vil i så fall dreie seg om en forskriftsendring som skal på høring, sier Gram.

Negative reaksjoner
Samtidig mener Gram det er grunn til å presisere at de hensyn som ligger bak regelen fortsatt anses som viktige.

- Jeg anser det som en viktig oppgave å bidra til at forbrukere får og tar seg tilstrekkelig tid til å vurdere både forhold ved eiendommen og egen økonomi før de legger inn bud på en eiendom. Eventuelle innspill bør derfor utformes med dette som bakgrunn. Det har ikke vært mange konkrete forslag til endringer, men vi har registrert flere reaksjoner - både positive og negative, avslutter Gram.

Les mer om boligmarkedet på DN.no Privatøkonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.