- Før forhandlingene skal du analysere hvilke alternativer du og arbeidsgiver har til en forhandlingsløsning, sier advokat Sigurd Knudtzon i Simonsen Advokatfirma til dn.no.

Han har arbeidet med forhandlingsspørsmål i mange år, og har gitt ut bok om emnet.

Uten alternativer til din nåværende arbeidsplass, har du lite å stille opp med i forhandlingene. Men hvis jobbene står i kø, og arbeidsgiver er avhengig av din arbeidskraft, stiller du sterkt.

Les også: Dette blir lønnsvinnerne

- Ikke provoser
- Særlig i dagens situasjon, hvor det er arbeidstakers marked på de fleste områder, er det viktig å implisitt si at du ikke er avhengig av denne jobben. Du må signalisere at du er motivert for jobben, samtidig som du lar det skinne gjennom at du har alternativer, påpeker Knudtzon.

Regelen er at du skal meddele eventuelle alternativer på en forsiktig måte. Og sett ikke frem noe direkte ultimatum, i hvert fall ikke i en tidlig fase, råder forhandlingseksperten.

- Et ultimatum oppfattes som provoserende og vil gjerne bli oppfattet som langt mer negativt enn det som var hensikten. Kunsten er å meddele alternativene på en måte som ikke oppfattes som negativt av arbeidsgiver, sier Knudtzon.

Tenk på arbeidsgiveren
Du må også tenke godt igjennom hvorfor skal du ha høyere lønn og hvorfor arbeidsgiver skal gå med på det.

Få vil takke nei til mer penger i lommeboken. Men i tillegg er det relevant med muligheter for å utvikle seg, mer fleksibilitet, mer fritid – eller mulighet for å jobbe mer.

Det viktigste i individuelle lønnsforhandlinger er imidlertid ikke å fokusere på deg selv, men på arbeidsgivers interesser, understreker Knudtzon.

- I forberedelsene til lønnsforhandlingene må du derfor finne frem til alle argumenter som tilsier at det faktisk er i arbeidsgivers interesse å gi deg høyere lønn, sier han.

Slike argumenter kan være:

  • at du vil yte mer
  • at du vil påta deg mer ansvar.
  • at lønnsøkning følger et naturlig karriereutviklingstrinn som arbeidsgiver selv har lagt opp til.

Han peker på at det er gunstig å forhandle når du har hatt en god periode på jobben, og at du bør sette deg inn i din egen markedsverdi, slik at du vet hva slags lønn du kan få andre steder.

Engangskompensasjon
 - Jeg tror at det er nå er tid for forhandlinger om variabler i lønnsposen, sier Knudtzon.

Sjefen vil være forsiktig med å gi faste tillegg, som følge av at det kan bli nedgangstider i neste omgang, men frynsegoder og variable tillegg individuelt eller kollektivt plan kan det være rom for.

- Arbeidsgivere kan argumentere med de ikke ønsker å øke lønningene så mye at de bidrar til å skape press i økonomien. Da bør svaret være at du bør få andre goder som ikke skaper press i økonomien. Eksempler på det kan være kompetansebygging, og at det stilles fritidsbolig til disposisjon for de ansatte, sier Knudtzon.

Ny jobb
Dersom lønnsforhandlingene gjelder en ny jobb, har Knudtzon disse rådene:

Les mer her:Privatøkonomi(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.