Advarslene har haglet de siste månedene om at boliglånsrentene kommer til å stige fremover, selv om Norges Bank blir tvunget til å sette ned styringsrenten av hensyn til norsk økonomi.

Årsaken er at bankenes egne lånekostnader har skutt i været som følge av usikkerheten i den internasjonale økonomien. Og når det blir dyrere for bankene å låne penger, sender de regningen videre til lånekundene.

Men om de nye prognosene til Statistisk sentralbyrå (SSB) slår til, blir lånerentene i 2014 kun 0,8 prosentpoeng høyere enn dagens nivå.

Les: Rentehoppene utsettes - igjen

Nesten uendret realrente
Faktisk ser situasjonen enda lysere ut for neglebitere med høye boliglån. For ifølge tallknusernes rapport «Økonomiske analyser» blir realrenten - den reelle lånekostnaden - praktisk talt stående på stedet hvil i tre år fremover (se tabell nedenfor).

Kort forklart er realrenten her den nominelle lånerenten justert for inflasjon og rentefradraget.

Slik tror SSB rentene skal utvikle seg fremover:

*Gjennomsnittlig utlånsrente

Moderat lønnsvekst
Statistisk sentralbyrå regner med at veksten i gjennomsnittlig årslønn vil bli 4,2 prosent i år, mot 3,7 prosent i 2010. Litt økende arbeidsledighet, svak lønnsomhetsutvikling i industrien og lav prisvekst skal deretter bidra til et klart fall i lønnsveksten, til 3,4 prosent i 2012. I SSBs beregninger tar lønnsveksten seg deretter gradvis litt opp slik at lønnsveksten i 2014 er oppe på 2011-nivå.

Selv om lønnsveksten ikke blir voldsom de nærmeste årene, vil folk likevel få mer å rutte med, fordi husholdningenes disponible realinntekter vil øke:

Disponibel realinntekt blir trolig hele fem prosent høyere i år sammenlignet med i fjor, mener Statistisk sentralbyrå. Men etter hvert mener de at noe høyere renter og økende konsumprisvekst virke modererende på veksten i disponibel realinntekt gjennom prognoseperioden.

- Vi venter således en årlig vekst i husholdningenes disponible realinntekter på mellom 3,5 og 4 prosent i årene 2012-2014, skriver analytikerne.

Lav inflasjon
Lav lønnsvekst, økt produktivitetsvekst, reduserte internasjonale råvarepriser og sterkere krone vil bidra til å holde inflasjonen lav fremover, ifølge rapporten.

De prisdempende impulsene svekkes imidlertid etter hvert og inflasjonen ventes å ta seg derfor gradvis litt opp i årene fremover, til nær to prosent i 2014.

- Den lave inflasjonen skyldes dels at kronekursen har styrket seg og bidrar til lav importert prisvekst og dels at inflasjonstakten internasjonalt avtar. Blant annet har internasjonale matvarepriser vist en fallende tendens gjennom 2011, skriver analytikerne i den ferske rapporten.

Høyere boligformue
For de som eier bolig, vil de neste årene også by på en betydelig formuesøkning gjennom økte boligpriser, mener byrået.

SSBs boligprisprognoser:

2011: + 8,3%
2012: + 6,5%
2013: + 5,5%
2014: + 5,6%

De som ikke eier bolig, må trøste seg med at lånerentene forblir på et lavt nivå også i årene fremover, hvis prognosene holder stikk.

Men forskningsleder Torbjørn Eika i SSB advarer folk mot å ta opp for mye gjeld:

- Lavere renter vil være gunstig for de med mye gjeld. Samtidig er det viktig å påpeke usikkerheten. Selv om renteutviklingen nå ser ut til å bli veldig moderat fremover, kan det skje ting som forandrer på det. Det å tøye strikken til det ytterste kan være svært uheldig, advarer Eika.

Les flere kommentarer fra Eika: - Å tøye strikken til det ytterste kan være svært uheldig

Les mer fra rapporten:
Boligprisene skal fortsatt opp

Norge må vente lengre på festen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.