Rentenivået i Norge har vært lavt i lang tid allerede og skal etter alt å dømme også være lavt i årene som kommer. Men hvor er styringsrenten om fem år?

Alle de fire deltagerne i DN.nos makropanel venter at renten er betydelig høyere om fem år enn i dag. Men det er likevel store forskjeller i anslagene.

Doblet om fem år
Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning tror styringsrenten er doblet om fem år. Med et rentepåslag på mellom 1,0 og 1,5 prosentpoeng betyr det at utlånsrentene fra bankene vil være et sted mellom fire og fem prosent om fem år.

- Styringsrenten er doblet, men fortsatt på et lavt nivå. Det vil si at den trolig går fra dagens rekordlave 1.5 prosent til ca 3 prosent, som også er det Norges Bank selv sier er beste gjetning med tanke på renteutviklingen. Dette er fortsatt under normalrentenivået, som de fleste antar ligger rundt fire og fem prosent og som har falt de siste tiårene. Med andre ord vil ta trolig ta lang tid før normalrentenivået nås, sier Chen.

Katrine Godding Boye (33), seniorøkonom i Nordea Markets

Olav Chen (34), porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning

Kjersti Haugland (34), seniorøkonom DNB Markets.

Bjørn-Roger Wilhelmsen (37), rente- og valutastrateg i Swedbank First Securities inntil 31.12, deretter forvalter i eget hedgefond.
Var ikke tilstede under samlingen 4. desember.

Stiger ikke like mye som før
Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets anslår at renten om fem år vil være rundt det langsiktige normalrentenivået. Ifølge hennes beregninger betyr det at renten da vil være et sted mellom tre og fire prosent.

- Forhåpentligvis er renten nær normalnivå hvis ikke norsk økonomi blir utsatt for store sjokk. En normalisering av rentenivået internasjonalt bør etter hvert gi rom for mer normale renter i Norge. Men normalnivået er trolig lavere enn det var for noen år siden. Styringsrenten kan toppe ut mellom tre og fire prosent, sier Boye.

Kan se syv prosent
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tror styringsrenten er på rundt fem prosent om fem år. Det betyr at utlånsrentene vil nærme seg syv prosent.

- Norges Bank er nødt til å heve renten sin til et betydelig høyere nivå enn dagens, for å demme opp om risikoen for aktivabobler og en overforgjeldet husholdningssektor. Dette er kanskje ikke så klart nå, men vil bli langt mer klarere innen fem år. Enda en grunn er vår tro om at veksten i internasjonal økonomi vil også ta seg opp innen for denne horisonten, dratt spesielt av fremvoksende økonomier. Normalrentenivået er antagelig nær fire prosent. Vi anslår at dette nivået vil nås i andre halvdel 2016, sier Syed.

- Det «normale» nivået på styringsrenten er nok lavere enn før, kanskje på mellom 4 og 4,5 prosent. Vi tror rentene internasjonalt vil holde seg lave i lang tid, på grunn av lav vekst og lav inflasjon. Det vil også smitte over på norske renter. Det kan drøye til 2016 før vi er tilbake på noe som ligner et normalnivå, sier seniorøkonom Kjersti Haguland i DNB Markets.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.