- Gull er ikke egentlig noe for de som vil bli ekstremt rike. Da skal man ha flaksen med seg, eller være vedig dyktig, sier analytiker i analysebyrået Morningstar, Thomas Furuseth.

Dersom historien er en pekepinn på fremtiden bør den langsiktige investor heller investere penger i aksjefond - som historisk sett har gitt den beste avkastningen over tid.

Inflasjonsbeskyttelse
Men for noen, og i noen situasjoner, kan gull være en vel gjennomtenkt investering. Og etter prisen å dømme, er det edle metallet nå mer ettertraktet enn noen gang.

Les: Gullfeberen stiger

I nominelle priser er gull rekordmye verdt, selv om gull var enda høyere priset på 1970- og 1980-tallet, dersom man justerer for inflasjonen.

- Det er mange som bruker gull som en del av en defensiv portefølje, til tross for at det ikke har gitt noen ekstrem avkastning over tid. Gull er en fin inflasjonsbeskyttelse, sier Furuseth.

I dag opplever mange at formuen har lavere avkastning enn inflasjonen. Derfor er det særlig i perioder med ruskevær på børsen og lav avkastning i banken eller sikre papirer, at gull stiger i pris.

- Invstorene må jo investere i noe, og i dag viser det seg at statlige lån ikke er så sikre som man trodde, samtidig som aksjemarkedet virker utrygt og bankene vakler.

 

Ikke riskofritt
På kort sikt er det derimot ikke lurt å investere i gull, dersom målet er å sikre pengene. Gullprisen kan variere mye.

- Det har vært veldig volatilt i det siste, og absolutt ikke en risikofri invstering på kort sikt, sier Furuseth.

Sagt med andre ord: Enten må du satse på god timing og utnytte svingningene i gullprisen, eller være av den oppfatning at en del av pengene bør stå i gull for å sikre seg mot nedturene i andre markeder.

- Så gull er egentlig mest for dem som tror på ragnarokk i økonomien i lang tid fremover?

- Nei, det er vel egentlig hermetikk som er det, ler Furuseth og legger til.

- På lang sikt tror jeg gull vil få lavere avkastning enn aksjer, men på kort sikt kan det slå i alle retninger. Som en del av en diversifisert portefølje, kan det være bra å ha en liten andel av pengene i gull, mener ha.

Slik investerer du:

Morningstar-analytikeren mener det grovt sett er fire måter å investere i gull på.

- Den beste er å kjøpe ekte vare til sin bedre halvdel - og så er det tre til, spøker Thomas Furuseth:

1. Gjennom verdipapirer (børsnoterte fond som igjen investerer i gullderivater o.l.)

Fordeler:

* Lette å handle

* Ingen oppbev#229

* Liten oppfølging

* Flere typer strategier (fond)

Mulige ulemper:

* Derivater kan være utilgjengelig og avanserte (direkteinvestering)

* Fond kan ha flere typer strategier som gjør at fondets avkastning kan avvike fra gullprisen (long/short osv)

2. Direkte (kjøpe gullbarrer)

Fordeler:

* Eierglede

* Fysisk beholdning

Ulemper:

* Lagring og sikkerhet

* Høye transaksjonskostnader

* Vanskeligere/fysisk omsetning

3. Indirekte (gruveselskaper o.l)

Fordeler:

* Enklere å investere uten å gå innom fond?

* Utvinner sannsynligvis også andre metaller (diversifisering)

Ulemper:

* Ikke direkte relasjon mellom gullpris og gruveselskap

* Selskapsspesifikke risikofaktorer (f.eks. mindre lavere gullforekomster enn anslått osv.)

* Utvinner sannsynligvis også andre metaller (mindre korrelert med gullprisen)

 

Les også:

Eller du kan gamble med giring...
Daglig leder i Nordnet, Anders Skar, har sin egen liste over investeringsalternativer som er litt mer spesifisert enn Morningstars:

Aksjefond med fokus på gullselskaper

Av aksjefond så finnes for eksempel BlackRock Global Funds - World Gold som investerer i selskaper innenfor gruveindustri.

Tradisjonelle aksjefond som investerer i slike selskaper gir lavere risiko enn å investere direkte i et gullselskap, fordi det investeres i mange forskjellige selskaper. Noen finner gull, andre gjør det ikke. Mulighetene for avkastning er imidlertid lavere enn hvis man investerer direkte i et enkelt gullselskap (se under).

Gullselskaper/aksjer

Av gullselskaper så har vi for eksempel IGE og Crew Gold, men det finnes selvfølgelig utenlandske alternativer som Goldcorp.

Fordelen og ulempen med å investere i gullselskaper/aksjer, er at man tar høyre risiko. Det er ingen ren eksponsering mot gullprisen. Selv om gullprisen går opp, betyr ikke det at aksjen stiger dersom dette selskapet ikke har funnet gull. Omvendt kan aksjen gjøre det veldig bra selv om gullprisen synker, dersom de finner gull.

Altså høyere risiko, men også større muligheter til meget bra avkastning.

Børsnoterte råvarer/fond (ETF’er/ETC’er) med gullindeks som underliggende

Her finner vi både med ge#229element og uten. I Norge finnes det ingen ETC’er med gull som underliggende, kun sertifikater (se under). Det finnes børsnoterte råvarer på Stockholmsbørsen, på den tyske og den amerikanske børsen som følger gullprisen.

Med de rene gullfondene er det ren eksponsering mot gullprisen. En råvare kan aldri gå konkurs, men den har heller aldri noen verdiskapning, det er bare en råvare som er et knapphetsgode.

Høyere risiko i enkeltselskaper, men større muligheter. I fond så er det lavere risko, men ikke så gode mulige muligheter.

Børsnoterte bull/bear sertifikater (ETN’er) med gull som underliggende.

Dette finnes på Oslo Børs, og det finnes både som bull (stiger når gullprisen stiger) og bear (stiger når gullprisen faller) med 2 ganger ge#229.

Dette er open end sertifikater, det vil si uten sluttdato, og dermed i utgangspunktet det samme som en ETC.

- Gå long eller short
Markedsstrateg Ole Arntzen i CMC Markets slår et slag for CFD-er. Contract for Difference (CFD) er et produkt som speiler den finansielle avkastningen i et underliggende instrument.

- I gull kan du gå long eller short, like enkelt som i Seadrill eller OBX-indeksen. mener du at gull er overpriset og skal ned, kan du spekulere på nedtur, og har du tro på at gullprisen skal opp kan du kjøpe, sier Arntzen.

Les også:
Investorlegende: - Kjøp gull
Dr. Dooms nye favoritter

Denne uken åpnet også Europas første gullminibank. Se video:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.