"Visning avlyst - meget velholdt hytte - kort vei til sjøen - utsikt - båtplass" er overskriften på annonsen for hytten som nylig ble ”kuppet” før visning.

- Ja, dette skjer fra tid til annen, og det er ikke noe vi kan styre da alt foregår utenfor vårt ansvar, sier daglig leder Jan Erik Herft i Eiendomsmegler 1 i Østfold til DN.no.

Han står oppført som megler på den aktuelle hytten i Sponvika utenfor Halden. Med solrik terrasse, utsikt til sjøen, kort gangavstand til egen bryggeplass i fellesanlegg og flotte badeplasser på strand og svaberg, fremstår hytten som meget attraktiv.

- Jeg kan forstå at dersom drømmehytta dukker opp, og noen ønsker å kuppe hytten, så er de villige til å strekke seg langt. Men det koster. Det er ikke snakk om 10.000 eller 15.000 kroner ekstra.

Les også:
Ligger an til prisrekord i hyttemarkedet

Risiko
Megleren mener kjøper må være bevisst på hva de gjør.

- Kjøper du før visninger er avholdt er du også usikker på interessen. Det kan være greit å få bekreftet at det er andre som er interessert i objektet og ser den samme verdien som du gjør.

Ifølge Herft er det er også en usikkerhet for selger knyttet til godkjennelsen av et bud som går utenfor megler.

- Selger har ikke mulighet til å gjøre kontrollen vi gjør i en salgsprosess, men om man er villig til å ta risikoen, og de føler seg trygge, skal ikke jeg si at det er noe feil, sier han.

Så lenge disse salgene skjer utenfor megleren, er det fullt lovlig å ”kuppe” en hytte på denne måten.

- Loven setter klare regler for oss i bransjen. Selger blir gjort oppmerksom på det, og vi oppfordrer til å gjennomføre salg gjennom oss. Men det hender vi får beskjed fra selger om at de har kommet til en enighet med en budgiver.

- Uansett hva man selger for er det alltid noen som sier de ville gitt mer, sier Herft.

Selger i stillhet
På den andre siden av fjorden, i Tønsberg, opplever også eiendomsmegler Tore Solberg i Z-Eiendom at slike salg foregår. Han mener det oftest er i den høyeste prisklassen dette skjer.

- Det er først og fremst de store eiendommene det er aktuelt med. Det skjer selvfølgelig noe blant de mindre eiendommene, men oftest i prisklassen fra 10 millioner og oppover. Det er ikke så vanlig under dette, sier Solberg.

Han vil likevel ikke kalle det ”kupping”.

- Vi selger en del boliger hvor salget skal foregå i stillhet etter ønske fra selger. Da er det overhodet ikke snakk om ”kupping”, siden det er selgers ønske.

Etter 30 år i bransjen mener Solberg mener det ikke finnes noe fasitsvar på prissetting av eiendommer ved sjøen. Derfor påpeker han at du skal være sikker på hva du gjør om du skal selge på denne måten.

- Skal du selge eiendommen din utenom markedet skal du være mer enn 100 prosent sikker på at du har fått en akseptabel pris. Og at du er fornøyd med den.

Solberg formidler dyrere eiendommer via sitt kundenettverk, og opplever at flere er villig til å betale litt ekstra for å slippe medieoppmerksomhet. Har de derimot annonsert med visning, avholder de den og følger regelen "dagen etter kokken 12". Regelen sier at megleren ikke kan akseptere et bud før klokken 12 første virkedag etter visning. Men kjøper kan likevel ringe rett til selger før visning og legge inn bud. Dermed kan ”kuppingen” fortsette.

Morten Grandal i Forbrukerombudet opplyser at de ikke har ikke mottatt noen klager på denne typen salg den senere tiden, men viser til at megler iht. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3 skal oppfordre selger til ikke å ta imot bud direkte fra budgivere, men henvise til megler.

Les også:
Kjøpte Norges dyreste hytte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.