Norges bank holdt renten uendret sist rentemøte. Uansett skal renten opp. Derfor kan være godt å vite hva bankene ser på når de skal vurderer deg som lånekunde.

Her er rådene som kan gi deg bedre rentebetingelser:

- Still tilleggssikkerhet: Absolutt alle banker tilbyr bedre betingelser hvis en kunde har god sikkerhet. Med tilleggssikkerhet i for eksempel foreldrenes bolig, forutsatt at foreldrene ikke har høy belåning på sin bolig, får man bedre betingelser.

- Få ny verdivurdering på boligen, dette gjør meglere gratis. Ny takst må du betale for. Det er stor sannsynlighet for at du får lavere rente hvis boligen har økt i verdi siden sist. Den magiske grensen for beste rente er hos de fleste bankene enten 60 eller 75 prosent.

Hva er ditt beste rentekuttetips? Diskuter saken nedenfor!

- Alle kunder som har en belåningsgrad 60-75 prosent bør vurdere å bytte bank. Spesielt hvis de er kunde hos en bank som har sine beste betingelser innenfor 60 prosent sikkerhet. Det er flere banker på markedet som tilbyr kunder sine beste betingelser innenfor 75 prosent sikkerhet.

- Bli totalkunde: Noen banker tilbyr noe bedre betingelser hvis kunden blir totalkunde hos banken - med lønnskonto, nettbank, visa/mastercard.

Sjekk hvordan renten din blir på DN.no/kalkulator

- Bytt bank: Forskjellige banker har forskjellig praksis når det gjelder vurdering av sikkerhet og betjeningsevne. Ingen bank kan være best for alle kunder. Man kan spare en del på å kontakte en konkurrerende bank.

- En betraktelig lønnsøkning kan slå positivt ut forutsatt at kunden/husholdningen har meget god økonomi. Bankene setter alltid pris på kunder med eksepsjonelt god betjeningsevne.

- Har du forbrukslån eller kredittkortgjeld? Prøv å refinansiere disse i boliglånet. Akkurat det er det garantert mye å spare på da forbrukslån kan ha rente på alt fra 9 til 30 prosent nominell rente.

- Bind renten. Det er mulig å få mer i lån dersom man velger rentebinding eller en kombinasjon av binding og flytende. Valget mellom fast og flytende bør for den enkelte handle om hvilken betjeningsevne han eller hun har på kort og lang sikt. Jo strammere økonomi etter låneopptak, jo mer aktuelt er det å vurdere fastrente på deler av lånet. I prinsippet skal man få et høyere lån med ti års rentebinding, fordi lånekostnadene er faste i ti år. Forutsatt at banken i sin utlånspraksis legger på 3-4 prosentpoeng for å teste kundens låneevne, og at de i større grad foretar en individuell vurdering ved opptak av fastrentelån.

Hva er ditt beste rentekuttetips? Diskuter saken!


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.