- Utgiftene til boliglån kan bli noe lavere enn ventet, og renteoppgang vil nok skje langsommere i tiden fremover fordi vekstbildet internasjonalt er svakere, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til DN.no.

Ved siste rentemøte i juni holdt sentralbanken styringsrenten uendret på 2,25 prosent. På grunn av uroen i verdensøkonomien er det nå knyttet stor spenning til om Norges Bank setter opp styringsrenten på rentemøtet førstkommende onsdag. I sentralbankens siste pengepolitiske rapport, som kom i juni, varslet Norges Bank at styringsrenten vil bli satt opp 2-3 ganger til innen årsslutt slik at styringsrenten ved utgangen av året vil være enten 2,75 eller 3,00 prosent.

I tillegg har de varslet ytterligere fire rentehevinger i løpet av 2012. Flere økonomer og analytikere tror nå denne rentebanen må justeres ned. Juel trekker frem en av de negative konsekvensene om denne utviklingen kan ha.

- Baksiden er at jobbmarkedet kan bli noe svakere. Noen bedrifter kan oppleve at det kommer oppsigelser eller permitteringer.

Dette vil ifølge Juel først og fremst ramme bedriftene som er avhengige av eksport til USA og Sør-Europa.

- Disse bedriftene vil oppleve at kundene ikke har råd til å kjøpe så mye som tidligere. Dermed påvirker det eksport av norske varer.

Men selv om Norges Bank tvinges til å holde styringsrenten lav, varsler bankene også at kundene må ta del av regningen om det blir dyrere for norske banker å låne penger. Det betyr at den internasjonale uroen over tid vil slå ut i høyere rente.

- Den internasjonale uroen vil over tid slå ut i norsk kunderente. Den økte risikoen som nå har oppstått i kapitalmarkedene gjør at finansieringen vår koster mer, men hvor stor renteøkningen blir for kundene er umulig å si nå, sier finansdirektør i DnB Nor, Bjørn Erik Næss, til Dagens Næringsliv.

Oppsigelser og permitteringer?
Også finansprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole (NHH) peker på konsekvenser i forbindelse med uroen.

 

- Gitt den gjelden en vanlig norsk familie har, er det positivt i forhold til lavere renteutgifter. Likevel er vedvarende lavere renter en følge av dårlig internasjonal økonomi.

Johnsen mener derfor den gode nyheten møtes av en dårlig nyhet. Han trekker også frem at jobber innen eksportnæringen kan bli usikre fordi økonomien i andre deler av verden går dårlig.

- Disse bedriftene blir påvirket av to ting. Dårlige salg og sterk krone, sier han.

Investeringsdirektør Trym Riksen i DnB Nor Private Banking mener Norge er heldige.

- Vi er små, og avhengige av å selge til utlandet, men vi har den fordelen at vi har penger på bok, mens andre land har gjeld til utlandet, sier han.

 

Riksen tror også arbeidsmarkedet kan bli påvirket om internasjonale forhold fortsetter den negative trenden. Arbeidsledigheten steg i juni for første gang siden desember i fjor , og ligger nå 2,8 prosent. Sesongjusterte tall viser at det var registrert 68.964 personer som var helt arbeidsledige ved utgangen av juli, opp fra 68.408 personer måneden før.

- Om det blir en global nedtur over en periode på et halvt års tid vil det helt klart påvirke arbeidsmarkedet negativt. Da vil også lønnsutviklingen også hemmes.

Sjeføkonom Juel mener en slik nedgang normalt vil dempe lønnsveksten noe, men påpeker at dette kun vil være små effekter.

- Ingen høy prisstigning i boligmarkedet
Juel tror heller ikke boligmarkedet her hjemme blir påvirket av det som skjer i internasjonal økonomi.

- Jeg tviler på noen særlig effekt, men noen blir urolige når verden ser rufsete ut, og vil ikke forplikte seg til lån. I tillegg kommer dette med en mulig jobbusikkerhet, sier han.

Ifølge sjeføkonomen er effekten i sum liten. Han påpeker likevel at dersom forholdene forverrer seg ytterligere, og det blir en ny finanskrise, vil situasjonen se annerledes ut.

Riksen mener boligmarkedet vil påvirkes om nedturen tiltar.

- Det vil ikke bli den høye prisstigningen folk har ventet. Blir det en global nedgangsperiode, blir det som å gå i oppoverbakke med alt man gjør, sier investeringsdirektøren.

Boligprisene har nå steget 31 prosent siden bunnen i desemeber 2008, og har steget 9,6 prosent det siste året. Mange analytikere har forventet at prisstigningen skal fortsette neste år, men i et noe mer moderat tempo.

Urolige tider
I disse urolige tider mener Riksen fortsatt det er tid for investeringer.

- Når det gjelder plassering av penger, bør man alltid forsøke å ta litt risiko om man kan. Men om man sover dårlig fordi man har noen aksjer i en portefølje, bør man ikke gjøre det.

Forrige uke var børsens verste uken siden finanskrisen. Børsen var da ned 14,5 prosent på 9 dager. Riksen mener det er viktig å bestemme seg for hvor mye man skal ha i aksjer med tanke på at det blir slike urolige perioder.

- Det har alltid vært slike tider, men det har ikke skjedd at økonomien ikke har kommet seg igjen, sier han.

Om man har et langsiktig perspektiv på sp#229en mener Juel det fortsatt er gunstig å kjøpe aksjer.

- Over tid er aksjemarkedet fortsatt stedet å gå, sier han.

Men om du skal bruke pengene om to til fem år, mener Juel det er best å holde pengene i banken.

Les også:
Derfor blir det renteøkning

-Velg fastrente nå
- Kan bli færre rentehopp i høst
Liten oppgang i ledigheten
<b>Følg utviklingen i finansmarkedene minutt for minutt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.