I forslaget for statsbudsjettet for 2012 gjør regjeringen utleie mindre gunstig for eiere av tomannsboliger.

De har hittil skattefritt kunne leie ut den ene boenheten, pluss inntil halvparten av den boenheten de selv bor i, regnet etter leieverdi.

For tomannsboliger har nå en særlig fordel ved at inntil halvparten av den boenheten (leiligheten) i tomannsboligen som eieren selv bor i, i tillegg til hele den andre boenheten i tomannsboligen, kan leies ut skattefritt.

Heretter skal bare inntil halvparten av hele tomannsboligen kunne leies ut skattefritt.

Les saken: Strammer inn på skattefri boligutleie

Øker bunnfradraget
Bunnfradraget i formuesskatten økes fra 700.000 til 750.000 kroner for å ta hensyn til veksten i formue. Ektepar får dobbelt bunnfradrag, dvs. 1,5 millioner kroner.

Ligningsverdiene av fast eiendom i utlandet og fritidseiendom økes med 10 prosent.

- For slik eiendom er det fortsatt nødvendig å justere ligningsverdiene opp særskilt for å ta hensyn til verdiutviklingen. Andelen av skattyterne som betaler formuesskatt, vil holdes om lag uendret på 17 prosent, som er en nedgang fra 33 prosent i 2005, ifølge Finansdepartementet.

Regjeringen foreslår å gi kommunene et nytt utskrivningsalternativ der det gis anledning til å skattlegge all eiendom i kommunene unntatt næringseiendom. Det betyr at de kan skattlegge bolig- og fritidseiendom samtidig som det lokale næringslivet skjermes.

Øker minstefradraget
Den reelle progresjonen i lønnsbeskatningen opprettholdes ved å øke personfradraget, maksimale minstefradrag i lønn og pensjon samt innslagspunktene i toppskatten i takt med forventet lønnsvekst (4 prosent).

- Samtidig prioriterer Regjeringen skattelettelser til dem med lave lønnsinntekter ved å øke satsen i minstefradraget fra 36 til 38 prosent. Det kan stimulere deltidsarbeidende til å øke sine stillingsandeler, ifølge Finansdepartementet.

Regjeringen foreslår, som på forhånd kjent, at merverdiavgiftssatsen på matvarer økes fra 14 til 15 prosent.

Det maksimale fradraget for fagforeningskontingent økes fra 3.660 til 3.750 kroner.

Fradraget for reiser mellom hjem og arbeid økes for dem som har de lengste arbeidsreisene ved at grensen for overgang mellom satsene på 1,50 kroner og 0,70 kroner økes fra 35 000 til 50 000 kilometer per år.

For å unngå at gifte uførepensjonister mv. må betale skatt på minstepensjon økes den skattefrie nettoinntekten til 107.600 kroner i 2011 og 112.200 kroner i 2012.

Bil: Effektavgiften settes ned, og det blir billigere med ladbare hybrider. Les saken: Her er de nye bilavgiftene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.