Ekspertene tror at Norges Bank vil holde styringsrenten lav i lang tid, og at de til og med kan komme til å kutte renten ytterligere før jul. Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen spår boliglånsrente ned mot tre prosent ved årsskiftet.

Les også: Gled deg til flere fete år

Andre er mer usikre på om boliglånsrenten vil falle, selv om sentralbanken skulle kutte styringsrenten.

- Det blir kanskje et marginalt fall, men bankene vil trolig benytte anledningen til å forsøke å øke marginene sine. Som boliglånskunde ville jeg ikke kalkulert med lavere rente fremover, sier studierektor ved BI, Dag Jørgen Hveem til DN.no.

Gjeldsgrad-kortet
For deg som ønsker enda lavere boliglånsrente er det imidlertid ingen grunn til å vente på hva sentralbanksjefen og sjefen i din bank bestemmer seg for. Det feteste rentekuttet kan du sikre deg selv allerede i dag. Økningen i boligprisene har nemlig gitt mange nordmenn gode forhandlingskort på hånden, for dem som vet å utnytte muligheten.

- Når boligprisene stiger samtidig som du betaler ned på lånet ditt, passerer du kanskje uten å være klar over det grensene for bedre betingelser. Men bankene går ikke inn og setter ned renten din automatisk. Då må selv være litt våken, sier Rolf Mæhle i Sparebankforeningen.

Etter at boligprisene i Norge fikk en dipp under finanskrisen i 2008, har prisene steget 41 prosent. Og selv om prisveksten er ventet til å avta noe, er det fortsatt god fart. Boligprisene er nå 15 prosent høyere enn på denne tiden for to år siden, og er opp nesten 8 prosent det siste året.

I prognosene DNB Markets la frem denne uken anslår meglerhuset at boligprisene i 2012-2014 skal stige 19 prosent, for deretter å falle 0,5 prosent i 2015.

Lua i hånden
Statoil-ingeniør Joakim A Eriksen (29) fra Askøy utenfor Bergen har allerede fulgt ekspertrådet om å smi mens boligmarkedet er varmt. I 2010 kjøpte han og samboeren leilighet for drøyt to millioner kroner. Den gang hadde de lite egenkapital og var ikke akkurat i forhandlingsposisjon om bankens beste rentebetingelser.

- Det var jo helt på kanten av hva det var mulig å få banken med på. Men de var snille og gav oss lån opptil 90 prosent av boligens verdi. Vi var glade for at vi fikk finansiering i det hele tatt, forteller Eriksen til DN.no.

Men nå, bare to år senere er lua i hånden byttet ut med et verdifullt papir.

Med en fersk verdivurdering på 2,45 millioner kroner, kunne Eriksen og samboeren møte opp i banken og be om nye og bedre rentebetingelser. For nå er belåningsgraden ikke 90 prosent lenger, men akkurat under 80.

- De tilbød først ny rente på 3,55 prosent, foreteller Eriksen.

Nevnte andre tilbud
Det var allerede et halvt prosentpoeng bedre enn renten de hadde. Men samboerparet våget å be om mer.

- Jeg fortalte at jeg hadde akkurat meldt meg inn i en fagforening, og at de kunne tilby enda bedre rente. Da fikk vi 3,4 prosent, sier 29-åringen fornøyd.

- Du hadde ikke dårlig samvittighet da? Å tyne banken som var så snill og gi dere lån til takrennen for to år siden?

- Kanskje et snev dårlig samvittighet. Men jeg vet at banken ikke taper penger på meg uansett.

Du er verdifull for banken
Og det har han trolig helt rett i. For bankene er kunder med god økonomi og rimelig gjeldsgrad meget ettertraktet.

- Det er tøff konkurranse om gode boliglånskunder som gir sikre og som regel langsiktig gode inntekter for bankene. Den situasjonen bør naturligvis kundene utnytte, sier BI-professor Dag Jørgen Hveem.

Han minner i den sammenheng om at norske bankkunder har fått enda et kort på hånden den siste tiden.

- For å styrke konkurransen mellom bankene har myndighetene gjort det nesten gratis å bytte bank. Gebyret for å bytte panterett er nå bare 215 kroner, sier Hveem.

Dermed skjønner bankene at det er mer sannsynlig enn før at kunden gjør alvor av å bytte bank om ikke renten settes ned.

Joakim A. Eriksen er naturligvis veldig godt fornøyd med det selvutløste rentekuttet.

- Jeg har regnet grovt på det, og funnet ut at jeg sparte åtte til ti tusen kroner året på et par timers innsats, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no/privatøkonomi: Byttet megler - fikk 1,4 mill. mer for leiligheten