- Sjokkstrømregningen som er ventet i januar minner oss om viktigheten av å ha en reserve når utgiftstoppene blir store. Mange hadde fått en økonomisk lettere hverdag hvis de hadde satt seg ned og laget et budsjett over økonomien, sier Warloe til DN.no.

Les også: Les mer om familien Hanssen her.

Hun ber forbrukeren tenke over følgende: Hva bruker jeg penger på? Hvor kan jeg kutte?

Med en slik oversikt ser man lettere sparepotensialet i økonomien sin og kan bygge den bufferen man trenger.

Mangler buffer
Fire av ti nordmenn bruker opp lønnen innen neste lønningsdag og mangler en økonomisk buffer til det uventede. Det viser en undersøkelse Synovate har utført for Nordea (2010).

En dårlig privatøkonomi kommer ofte av for mange unødige småutgifter. Dyre abonnementer og andre unødige utgifter kan ta livet av privatøkonomien.

Warloe understreker hvor viktig det er å unngå at dette skjer, og har derfor laget en budsjettmodell med en tenkt familie. Modellen kan du bruke som et eksempel eller som en mal for din familie.

Slik lever Warloes fiktive familie:

Strøm, barnehage og ferie
Modellen ovenfor tar utgangspunkt i et gift par på 35 år, med to barn på tre og seks år. Paret tjener 800.000 kroner i året, har en bolig på 3,5 millioner, samlet gjeld på 2,1 millioner og 150.000 kroner på sparekontoen.

Warloe har også laget et budsjettforslag til den fiktive familien på fire (under). Her tar hun tatt med inntekt, boliglån, billån, mat og drikke, klær og sko, helse og hygiene, Lek og fritid, transport, andre dagligvarer, husholdningsartikler, møbler, telefon, mediebruk og diverse fritidsartikler, bil (drift og vedlikehold), barnehage, strøm, forsikringer, kommunale avgifter og ferie i modellen.

Et personlig budsjett er en plan som setter inntekten din opp mot alle dine utgifter, din formue og din gjeld. Det finnes mange forskjellige verktøy for å sette opp og bruke et personlig budsjett, og under følger et eksempel på dette.

* Budsjettet inkluderer kun sommerferie, inkluderer ikke alkohol og tobakk og forutsetter at mat og drikke konsumeres hjemme (kafé/restaurant ikke med).

Forsikrene som er lagt til grunn i familiebudsjettet er forsikring av barn, hus, reiseforsikring og dødsforsikring. Ved dødsforsikringene legges det til grunn at begge er forsikret.



Ifølge Warloes eksempel, vil kostnadene for strøm bli 1.894 kroner per måned.

Fra kredittkortgjeld til stålkontroll
Familien Hanssen bor i Vestby sentrum. De rettet opp privatøkonomien ved å begynne og følge et budsjett som dette.

- Vi har ikke alltid hatt så god kontroll. Jeg trodde lenge at alt var i orden, men for fem år siden, da vi hadde vært sammen i åtte år, fant jeg ut av at mannen min hadde et stort lån jeg ikke visste om, forteller Laetitia Hanssen.

Nå har hun laget et ukesbudsjett for hele 2011, og mannen må spørre kona før han kjøper en bukett blomster. De har ikke tenkt til å ende opp på TV-programmet Luksusfellen.

Les mer om familien Hanssen her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.