Investerte du 100.000 kroner i det beste folkefondet, DNB Global, ved nyttår har du økt beholdningen med 25.000 kroner i dag. Valgte du i stedet det DNB faktisk kaller et folkefond, er avkastningen langt mer slunkne 4500 kroner.

Sterkt varierende avkastning, i tillegg til generell skepsis til aksjemarkedet etter finanskrisen har bidratt til at kundene har flyttet mye av sparepengene sine fra fond til bankinnskudd.

Ikke fornøyd
Odin Forvaltning har største fondene på listen over folkefond, og var i mange år hovedleverandøren av brede fond til norske personkunder. De siste årene har kundene vendt selskapet ryggen i takt med dårligere avkastning på fondene. I toppåret 2007 var det 497.000 kundeforhold i Odins fond. Ved utgangen av første halvår i år var det 310.000, ifølge tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF).

  • Hvor mye vil det koste deg å selge andelene dine (innløsningsgebyr)?
  • Hvor mye vil det koste deg å kjøpe andeler i det nye fondet (tegningsgebyr)?
  • Hvor sannsynlig er det at et annet fond vil gjøre det bedre enn ditt eksisterende fond i fremtiden etter fradrag for tapt skattekreditt og transaksjonskostnader?


Porteføljeforvalter for Odin Norge, Carl Erik Sando innrømmer at de ikke liker utviklingen. Hans fond har levert en avkastning på 6,5 prosent hittil i år, mens det beste fondet som investerer i norske aksjer har 19,47 prosent i samme periode.

– Det er ikke til å komme forbi at avkastningen ligger etter. Det har ingenting med å gjøre at vi har svært mange andelshavere og er et bredt folkefond. Det har med å gjøre at sammensetningen i fondet og at den filosofien vi har fulgt ikke har gitt resultater, sier Sando.

  • Hvor store verdisvingninger kan du leve med mens du sparer?

Jo større verdisvingninger du tåler, desto større andel aksjer kan du ha i sp#229en. Aksjer har den høyeste forventede avkastningen av alle plasseringsalternativer, men også de største verdisvingningene. Verdisvingninger er en sentral form for risiko i sp#229.


  • Hva er alternativet?

Ved valg av fond er det viktig at forventet avkastning i fondet overgår avkastningen i det risikofrie alternativet. Hvis vi har gjeld vil vårt risikofrie alternativ være å betale ned på gjelden med pengene. For at det skal lønne seg å plassere pengene i fond istedenfor å betale ned på gjeld må forventet avkastning i fondet være høyere enn renten på gjelden.

Han understreker at Odin har en langsiktig investeringsfilosofi de har tro på.

– Men det er ingenting som er hugget i stein, sier Sando.

I Odin Norge og Odin Norden tok kundene ut nær dobbelt så mye midler som de satte inn i fondene i første halvår i år.

– Kundene responderer på hvordan man gjør det i forhold til andre fond. Dette er noe vi jobber med, sier Sando.

Bli sittende
Ifølge VFF var det 1,8 millioner kundeforhold i norske verdipapirfond ved utgangen i juni. Litt over én million kundeforhold er i kun 25 av de totalt 380 fondene som er tilgjengelig for norske personkunder, ifølge Morningstar.

Folkefondene er gjerne brede, det vil si investeringene er spredd på mange selskaper i mange bransjer. Det gir mindre risiko, samtidig så kan det også bety at avkastningen blir lavere enn om man investerer i såkalte spisse fond. Fond som investerer i få selskaper eller kun én bransje.






Valg av riktig fond er ikke lett. Administrerende direktør Lasse Ruud i VFF råder fondssparere til å ikke se seg blind på kortsiktig avkastning på fondene, og advarer mot å bytte til fond som har gjort det bra en kort periode.

– Det å hoppe fra bærbusk til bærbusk hver gang du ikke har busken med mest bær på, gir dårlig avkastning i lengden. Hvis du har et aksjefond som over lang tid har gjort det dårligere enn andre fond, kan det være grunn til å skifte, sier Ruud.

Han mener det er en dårlig idé å skifte til et fond som akkurat nå ligger på topp på avkastning.

– Det kan jo ha et helt annet mandat enn det som passer for deg, sier Ruud.

Han viser til de fondene som har gjort det best hittil i år (se nederst i saken). Fire av de ti beste fondene er fond som investerer i farmasi- og bioteknologi.

– Jeg har ingenting mot farmasifond, men det er nok ikke slik at folk skal ha mesteparten av pengene sine i smale bransjefond, sier Ruud.

Størst på fond
DNB-konsernet er representert med ni fond på listen over de fondene med flest kundeforhold. Men antall kundeforhold har også her blitt redusert kraftig fra drøyt én million i toppåret 2007 til 746 401 ved utgangen av juni.










Svært laber interesse for fond etter finanskrisen må ta mye av skylden. Ifølge DNB investerte kundene 2,6 milliarder kroner i fond ifjor. Men mye fondspenger tas også ut igjen – særlig fra det største folkefondet, DNB Norge. Her var det en negativ nettotegning i første halvår.

Torkild Varran, som leder DNB Kapitalforvaltning sier det ikke er overraskende.

– Dette har en naturlig forkl#229 i vår satsing på Aktiv-fondene, som vi mener passer behovene til folk flest og som de fleste av våre kunder velger. Som et resultat av vår satsing på Aktiv-fondene blir nok enkelte mer spesialiserte fond mindre frontet enn tidligere. Da er det heller ikke unaturlig at vi opplever mindre nedtegninger i enkelte fonder., sier Varran.