I dag lanserer DN.no et eget panel av eksperter som jevnlig skal gi sin beste faglige vurdering av tilstanden og utviklingen i boligmarkedet.

Les presentasjonen av DN.no Boligpanel her

Les også:Dette styrer boligprisene

15 prosent opp
Fra første kvartal ifjor til første kvartal i år steg boligprisene med formidable 18,5 prosent. Tross den kraftige stigningen det siste året, har ekspertene klokkertro på at prisene vil være langt høyere om 12 måneder.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i rådgivningsselskapet Norsk Privatøkonomi tror prisene skal stige 20 prosent i 2007, og vil være 10-15 prosent høyere om et år.

- Med sterk sysselsettingsvekst og god reallønnsvekst vil optimismen være stor blant folk, og det vil også bidra til et positivt syn på boligmarkedet. I tillegg vil de demografiske trendene med sterk tilflytting til byene fortsette, slik at det vil kunne skje en ytterligere prisoppgang i enkelte sentrale strøk, og utflating eller fall i andre mindre sentrale strøk, sier Holvik.

Tips oss om det som rører seg i boligmarkedet!

- Bensin på bålet
Direktør Lisa Reiakvam i analyse- og rådgivningsselskapet ECON støtter prognosen.

-Jeg ser ikke for meg at markedet vil snu i løpet av de neste 12 månedene. Derfor mener jeg prisene vil ligge 10-15 prosent høyere om 12 måneder, sier Reiakvam, som utarbeider den månedlige boligprisstatistikken for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Bare i år tror hun prisene vil stige med 12-14 prosent.

I likhet med Holvik mener Reiakvam at arbeidsmarkedet, inkludert lønnsvekst, betyr mest for boligprisene i dagens situasjon.

- Det gode arbeidsmarkedet har i stor grad bidratt til å drive prisene oppover de siste årene, sier Reiakvam

Dagens tall fra NAV viser at antallet arbeidsledige ikke har vært lavere på 20 år.

Les også:Brennhett arbeidsmarked

- Håper festen er over
Etter at boligprisene gjorde et kjempebyks på 4,7 prosent fra desember til januar oppjusterte sjeføkonom Jan L. Andreassen i finanskonsernet Terra sine forventninger for 2007 fra 12 til 14 prosent. Det står han fortsatt på.

- Sett fra en finansiell investors synspunkt er markedet fornuftig priset.

Det går an å regne hjem dagens priser, og en ytterligere vekst på fem-syv prosent de neste 12 månedene. Da vil vi være i vater, mener Andreassen.

Høyere prisvekst enn det innebærer begynnelsen på en boligboble, hevder Andreassen, som frykter at en vekst på 10-15 prosent er et høyest reelt scenario.

- Jeg håper festen i boligmarkedet er over, slik at vi bare får en vanlig stigning på nivå med lønnsveksten. Da blir bolig som en hvilken som helst handelsvare som ingen gidder å skrive om, sier Andreassen.

Solid oppgang
Sjeføkonom Kjell Senneset i analyseselskapet Prognosesenteret holder på sin spådom om en prisvekst på 13 prosent i 2007.

Han ser heller ingenting som skal hindre en fortsatt solid oppgang gjennom første kvartal neste år.

- Jeg forventer at prisene om 12 måneder vil ligge 10 prosent høyere i april neste år, sier Senneset.

Han begrunner det blant annet med at det rett og slett ikke bygges nok boliger her til lands.

- Det trengs 45-50.000 nye boliger årlig om vi skal få veksten ned i null. Nå bygges det rundt 35.000 boliger årlig, sier Senneset.

Les mer om boligmarkedet på DN.no Privatøkonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.