– Det er flere indikasjoner på at rentebunnen nå er nådd. Våre finansieringskostnader øker, og det medvirker til at vi nå velger å øke rentene, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank 1 Nord-Norge i en pressemelding.

En rekke banker har satt opp renten den siste tiden.

Nordea var først med å sette opp boliglånsrentene da banken i slutten av september satte opp renten med 0,2 prosentpoeng. For en uke siden fulgte DNB etter.

– Det var et litt spesielt tidspunkt å gjøre det på, synes jeg. Var det en taktisk manøver for å gjemme bort renteøkningen i Trump-tåka? Det virker nesten sånn, sa administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank til DN.

Han lovte at BN Bank ikke skal heve renten i denne omgang.

– Prisen på penger har endret seg, og det er en tett kobling mellom bankenes økte innlånskostnad og renteøkning. Dette gjelder også for oss, sier Janson.

– Små justeringer

Boliglånsrentene har de siste årene vært på et historisk lavt nivå. Janson tror rentene fortsatt vil holdes lave:

– Økningene vi nå ser er å anse som små justeringer. I realiteten har vi hatt negative realrenter i en lengre periode.

For nye kunder trer endringene umiddelbart i kraft. For eksisterende kunder vil renteendringen tre i kraft fra 16. januar 2017.

Ny beste veiledende rente blir 2,05 prosent.

Også en annen bank hever renten

 Også Sparebank 1 SMN øker renten på boliglån med inntil 0,2 prosentpoeng. Det kunngjorde banken onsdag.

Endringen trer i kraft fra tirsdag 22. november for nye kunder og fra 9. januar for eksisterende kunder.

– Det er flere faktorer som påvirker bankens beslutning om å øke renten. Pengemarkedsrenten var forventet å falle etter forrige rentemøte i Norges Bank, men har i stedet gått opp. Flere av våre konkurrenter allerede varslet renteendringer, og våre vilkår vil også etter endringen være konkurransedyktig, sier konserndirektør Svein Tore Samdal i Sparebank 1 SMN i en pressemelding.

– Sparebank 1 SMN er inne i en periode med kraftig vekst og får rekordmange nye kunder. Vi vil også etter rentejusteringen være et attraktivt valg for kunder som ønsker en kombinasjon av moderne løsninger og tilgang på gode rådgivere som kjenner regionen de er en del av, sier han.

Ny beste veiledende rente blir 2,15 prosent til unge førstegangskjøpere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.