To ganger tidligere er fristen blitt utsatt, men regjeringen foreslår ingen ytterligere utvidelse av overgangsordningen for aksjesparekonto i sitt forslag til statsbudsjett.

– Det er riktig at overgangsordningen ble utvidet ut 2019 for å gi aktørene bedre tid til å overføre aksjer og fondsandeler til aksjesparekonto. Dermed har de hatt god tid til å tilpasse seg, og vi ser ingen grunn til å forlenge overgangsperioden ytterligere, sier statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet.

Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet, ber folk passe på. Har du fortsatt ikke flyttet aksjer og aksjefond til aksjesparekonto, er det nå på tide å reagere, oppfordrer han.

– Fra 1. januar 2020 vil flytting av aksjer og aksjefond som står på en ordinær VPS-konto (verdipapirkonto) til aksjesparekonto utløse gevinstskatt, sier han.

Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand er enig i at det gjelder å følge med: – Aksjesparekonto er en gunstig ordning for dem som sparer i aksjer og aksjefond. Den gir utsatt skatt på salg og bytte av aksjer og aksjefond, og gir i tillegg en god samlet oversikt. Med unntak av dem som har urealiserte tap på sine investeringer, bør kunder flytte midlene over på aksjesparekonto. Og her gjelder det å følge med, for før årsskiftet lukkes en sjelden mulighet: Flyttes disse midlene først i 2020, blir det full skatt på gevinstene du har opparbeidet deg når du flytter midler inn på aksjesparekontoen din.

95 milliarder kroner

Ved halvårsskiftet hadde norske fondssparere aksjefond for 95 milliarder kroner plassert på aksjesparekonto. Dette utgjør 63 prosent av totale frie aksjefond. Verdien av enkeltaksjer kommer i tillegg, ifølge Verdipapirfondenes forening (VVF).

Flyttevinduet stenger formelt ved nyttår, men Bjørn Erik Sættem gjør oppmerksom på at de faktiske flyttefristene i de ulike bankene og fondsforvalterne er tidligere, siden det tar tid å flytte aksjer og aksjefond mellom selskaper.

– Hvor mye er skattefordelen i aksjesparekonto verd?

– Utsatt skatt på gevinst ved salg og bytte har en verdi for investoren. Du skyver skatten foran deg, og kan dermed investere og få avkastning på et større beløp i hele spareperioden – sammenlignet med sparing på en VPS-konto, hvor du må skatte løpende av realisasjoner, sier Sættem.

«Rydd opp i porteføljen din»

Personer med betydelige gevinster på sine aksjer og aksjefond, og som har planer om å bytte aksjer eller fond i fremtiden, bør spesielt merke seg fristen ved nyttår, påpeker Sættem.

Har du ikke tenkt å bytte aksjer/aksjefond før du skal bruke pengene, får du ingen fordeler av å flytte til aksjesparekonto.

Bjørn Erik Sættem råder samtidig sparere til å benytte muligheten til å rydde i porteføljen sin:

– Mange kunder har store gevinster i aksjefond, etter å ha spart lenge og tålmodig. Har noen av disse fondene gjort det svakt de siste årene, og du har kviet deg for å selge på grunn av en stor skatteregning? Nå kan du kvitte deg med disse fondene, som kanskje også har høye kostnader, og velge bedre og gjerne billigere alternativer – uten å skatte av gevinsten, sier han.

Nordnet-økonomen understreker at det kun er aksjer og aksjefond innenfor EU/EØS som kan overføres til aksjesparekonto. Kombinasjonsfond og rentefond må du kjøpe via investeringskonto (også kalt fondskonto). Det er heller ikke mulig å flytte fra investeringskonto til aksjesparekonto uten å realisere og betale skatt av gevinst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.