De siste ti årene har vært som et eventyr for det globale aksjemarkedet. Spesielt amerikanske aksjer har hatt en voldsom opptur.
Oppi alt dette svekkes den norske kronen, noe som gjør at det drypper litt ekstra gevinst på norske investorer og småsparere.
– De som har tatt ut investeringene sine nå har hatt en god avkastning; globale aksjer har steget over 20 prosent hittil i år. Deler av gevinsten skyldes at de store valutaene har styrket seg mot norske kroner, sier Torje Gundersen, seksjonsleder for taktisk aktivaallokering i DNB Asset Management.
En venn i nøden
Gundersen påpeker at det er uvanlig stor gevinst for dem som har investert i for eksempel USA eller Europa, fordi kronen er svekket mot både dollar og euro.
For eksempel: la oss si du for to år siden satte 50.000 kroner av dine sparepenger inn i et fond som investerte i amerikanske aksjer. Pengene blir plassert i amerikanske dollar, som på det tidspunktet var verdt 7,99 norske kroner, og de 50.000 ville tilsvart 6260 dollar.
Siden den gang har kronen svekket seg kraftig og en dollar er i dag verdt 9,13 kroner. Investeringen, sett bort ifra verdiendring i aksjene, er dermed verdt 57.130 kroner i dag.
På den måten har du en ren valutagevinst på i overkant av 7000 kroner. I tillegg kommer eventuell avkastning som følge av resultatene aksjene har hatt på markedet.
Mer gunstig uten sikring
Hvis man ikke ønsker å være eksponert mot svingninger i kronekursen kan man velge såkalt valutasikrede fond.
Det finnes ulike former for valutasikring, men prinsippet er at en slik ordning skal forsikre deg mot endringer i valutakursen.
Gundersen i DNB mener privatpersoner ikke burde valutasikre sine investeringer.
– Det som er lurt å tenke på er at valutakurser kan være en venn i nøden. Derfor er det som regel lurest å ikke valutasikre aksjefond, sier Gundersen.
Det som er lurt å tenke på er at valutakurser kan være en venn i nøden
Analytiker Thomas Furuseth i fondsanalyseselskapet Morningstar sier at det er vanskelig å si om det lønner seg å valutasikre eller ei, og viser til at kronen styrket seg kraftig fra 2000 til 2008. Han viser samtidig til utviklingen mellom to av KLP globale aksjeindekser hvor det som ikke er valutasikret har gitt betydelig mer gevinst enn det valutasikrede siden 2014.
– Når man sparer i aksjefond kan det være både medvind og motvind og dette svinger over tid. På rentesiden er svingningene såpass store at man bør valutasikre, sier Furuseth, som påpeker at det ikke er vanlig å valutasikre i aksjefond.
– En tommelfingerregel er at i aksjefond valutasikrer man aldri, men i rentefond valutasikrer man alltid, sier han.
Svak krone er lønnsomt på kort sikt
Kronekursen har gått nedover i mange år, og flere økonomer og valutastrateger tror denne trenden vil fortsette, i alle fall en stund til. Tirsdag morgen koster en dollar 9,14 norske kroner, og en euro koster 10,17 kroner. Dette er det svakeste kronen har stått mot dollar på 18 år.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets peker på flere grunner til at kronen er svekket, blant annet at kronekursmodeller bruker oljepriser for å kalkulere utviklingen i stedet for oljeaksjer.
Denne utviklingen er lønnsom for dem som forventer å hente ut investeringene sine i nærmeste fremtid. Hvis kronekursen likevel skal gå opp igjen, vil verdien av investeringene gå tilbake.
– Valuta er over tid et nullsumspill, så for dem som sparer i aksjefond kan det være bedre å sitte stille i båten selv om avkastningen kan virke fristende. Det er større sjanse for å tape penger på valutaspekulering i det lengre løp, sier Gundersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.