- Vi regner med at styringsrenten blir økt i juni, og at det kommer ytterligere to renteøkninger i år. Vi regner med at pengemarkedsrenten vil endres om lag i takt med styringsrenten og at den i slutten av 2014 da vil komme over 6 prosent. Gjennomsnittlig utlånsrente i bankene vil da kunne komme opp i 7,5 prosent.

Det skriver Statistisk sentralbyrå i årets første utgave av rapporten «Økonomiske analyser», som legges frem i dag.

- Vi satser på at vår gamle sjef vil heve renten med et kvart prosentpoeng hvert kvartal fra juni, sier SSB-forsker Torbjørn Eika, med henvisning til Øystein Olsen, som gikk fra stillingen som SSB-sjef til jobben som sentralbanksjef ved årsskiftet.

Får mer å rutte med
Prognosen deres innebærer at BNP-veksten i år og ut prognoseperioden vil ligge over beregnet trendvekst.

- Også andre indikatorer tyder på at vi vil være i en oppgangskonjunktur. Dermed er det ikke lenger behov for å holde rentenivået i Norge så lavt som nå, skriver statistikerne.

Selv om renten skal betydelig opp får folk likevel mer å rutte med.

- Vi regner med at det suser ganske bra fremover, sier forsker Torbjørn Eika.

Husholdningenes disponible realinntekter kommer til å øke med 3-4 prosent de fire neste årene, mener SSB. Det året lånerentene ifølge SSBs spådommer når 7,5 prosent forventer byrået en lønnsvekst på 5,8 prosent.

Flere i arbeid
SSB tror både sysselsettingen og arbeidsstyrken vil vokse fremover.

- Dermed ligger det an til et om lag uendret nivå på arbeidsledigheten i år. Konjunkturoppgangen vil deretter bidra til at sysselsettingsveksten kommer så høyt opp at arbeidsledigheten vil begynne å falle. I 2014 regner vi med at ledigheten vil komme ned mot 2,5 prosent av arbeidsstyrken, skriver SSB.

Årslønnsveksten i år vil bli som i fjor, 3,6 prosent, mener statistikerne.

- Deretter vil tilstramming i arbeidsmarkedet og bedret lønnsomhet i næringslivet bidra til økt lønnsvekst. I 2014 regner vi med at veksten i årslønn vil nærme seg 6 prosent, skriver SSB.

- Lønnsveksten vil øke kostndene og bidrar til å øke den underliggernde inflasjonen, som vil tikke opp, sier Torbjørn Eika.

Renteprognosene denne gang:

* gjennomsnitt for året for gjennomsnittlig utlånsrente.



Les også: Fire år til med stigende boligpriser

Meglersjef vil ha renten opp nå for unngå boble
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.