I slutten av september foreslo Finanstilsynet å senke nivået for forsvarlig belåningsgrad ved kjøp av bolig fra 90 til 85 prosent.

Under dagens retningslinjer er Husbankens startlån for økonomisk vanskeligstilte i boligmarkedet unntatt fra egenkapitalkravet på ti prosent. Finanstilsynets forslag innebærer imidlertid at også startlånet omfattes av regelverket.

Finanstilsynet har høstet mye kritikk for forslaget. Blant annet uttalte kommunesektorens interesse- og arbeidergiverorganisasjon, KS, til DN.no at det ville være et mulig løftebrudd fra regjeringen dersom egenkapitalkravet skulle gjelde startlånet.

Nå tar Stortingets finanskomité kritikken til følge ved å skjerme startlånkundene fra egenkapitalkravet.

Unntak for startlånet
Mens Finanstilsynet har ansvaret for forretningsbankene i landet, er Husbanken, som gir startlån gjennom kommunene, underlagt regjeringen og Stortinget.

I Finanskomitéens innstilling til nasjonalbudsjettet 2012 og forslag til statsbudsjett for 2012 forutsetter komiteen at «Finanstilsynets retningslinjer ikke fratar finansinstitusjonene muligheten til å yte lån til låntakere som også har startlån fra Husbanken, selv om dette innebærer at samlet pant utgjør mer enn 85 prosent av boligens verdi, dersom finansinstitusjonene og kommunene finner dette forsvarlig etter en individuell vurdering».

Særskilt vurdering
- Vi mener det er bra at man nå strammer opp utlånspraksisen ytterligere i bankene. Samtidig forutsetter vi at det etter en grundig, særskilt og individuell forsvarlighetsvurdering fra både bankene og kommunen, også må være mulig å gå utover 85 prosent i sikkerhet, sier leder av finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen (Ap), til DN.no

 

Ifølge Finanstilsynets retningslinjer er det mulig å gå utover hovedregelen dersom det foreligger særskilte grunner.

- Vi mener den særskilte forsvarlighetsvurderingen må kunne gjelde for de som får lån gjennom Husbankens startlån, sier Micaelsen.

Les mer:

Advarer Stoltenberg mot mulig løftebrudd i boligpolitikken

Strengere boliglånskrav kan ramme startlånet

Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital

Dette mener ungdomspolitikerne om dagens boligmarked

Tror det snart blir vanskeligere å få boliglån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.