- Dette vil først og fremst ramme pensjonskundene, sier informasjonssjef Jan Otto Risebrobakken i Storebrand.

Nye EU-regler på vei til Norge, kan komme til å ramme norske livselskaper hardt. For i de såkalte Solvens II-reglene, kommer nye regler om avkastningsgarantier som ikke matcher dagens norske regelverk.

Finanstilsynssjef Bjørn Skogstad Aamo uttalte tidligere mandag at han er alvorlig bekymret for de norske livselskapene når de nye EU-reglene trer i kraft.

Les også: Alvorlig bekymret for livforsikringselskapene

- Hvis det europeiske regelverket innføres i Norge uten at man tilpasser det norske regelverket, blir det som å skyte på to blinker med én pil, sier Risebrobakken.

Kort og lang på én gang
I dagens norske regelverk for livselskaper har man en årlig avkastningsgaranti. I det nye EU-regelverket skal det innføres markedsvurdering av pensjonsforpliktelsene. For Storebrand, som har pensjonsforpliktelser på rundt 20 år i snitt må man bruke 20 års-renten for å verdsette forpliktelsene, og verdien på disse vil dermed svinge i takt med denne renten.

 

- For å møte norsk regelverk må vi investere med kort rentefølsomhet, og skal vi møte det europeiske regelverket må vi investere med lang rentefølsomhet. Vi mener at det er behov for å se på endringer i regelverket, sier Risebrobakken.

Hvordan det nye regelverket slår ut, vil dermed være hvordan Norge tilpasser seg de nye reglene. Går de nye reglene gjennom uten tilpasninger vil det være pensjonskundene som får smellen.

- Da blir det en kjedelig situasjon, som først og fremst vil ramme pensjonskundene, sier han.

Lav risiko=lav avkastning
Et slikt utilpasset regelverk vil øke risikopremiene, som igjen enten vil øke bedriftenes pensjonskostnader eller redusere pensjonen for fripolisekundene.

- Hvis Solvens II gjennomføres uten endring må man tilpasse seg til mindre risiko, og dermed også lavere forventet avkastning på sikt. Det gir bedriftene høyere pensjonskostader og det vil gi kunne gi lavere avkastning, sier informasjonssjefen.

Som en mellomting mellom EU-reglene og dagens norske regler foreslår Risebrobakken en løsning som Sverige bruker, der man tar utgangspunkt i en sluttgaranti på pensjonen.

- Der garantien er på utbetalingstidspunktet for pensjonen, sier han.

Les også: Leder DN: Sikre banker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.