Prisforskjellene mellom sikre og mer usikre boliglån øker. Boliglånsrenten for inntil 60 prosent belåningsgrad er nede på 6,3 prosent. Dette er én prosent lavere enn det rimeligste boliglånet til 100 prosent belåningsgrad. Finanskrisen får skylden.

Verre skal det bli
Bankanalytiker Nils Christian Øyen i First Securities mener renteforskjellene mellom boliglån over og under 60 prosent bare vil stige.

Det virker som at kreditturoen ikke er fullt ut reflektert i norske boliglån. Bankene opplever en betydelig økning i fundingkostnadene som gradvis overføres til utlånskundene, sier han.

Les også: Her får du beste rente

Fundingkostnader er den renten bankene må betale på sine innlån. For å tjene penger tar bankene en margin, som medfører at utlånsrenten til kundene ligger høyere enn innlånsrenten. Marginen skal både dekke kostnader, risikoen ved utlånene og gi banken en avkastning.

Øyen mener prisforskjellen på renten skyldes finansuroen og peker på at det har blitt dyrere for bankene å låne penger. Analytikeren trekker også frem at bankene er mindre villige til å låne ut penger enn tidligere.

Før kredittkrisen var den relative forskjellen mellom boliglån over og under 60 prosent mindre, sier Øyen.

Må være oppmerksom
Spareekspert Rolf Mæhle i Sparebankforeningen mener boliglånskunder må være oppmerksomme på at de kan ha krav på lavere rente.

Mange vil bli overrasket over hvor god sikkerhet de har for lånet sitt. Selv om boligmarkedet har falt, så er boligen fortsatt verdt mer enn den var for noen år siden. I tillegg har man nedbetalt på lånet. Dermed kan man være berettiget til å få lavere rente, sier han.

Han anbefaler boliglånskunder å ta kontakt med banken sin for ny verdivurdering av boligen. Det kan man spare rentekroner på.

Risikoprising
Banken med den høyeste renten på fullfinansierte boliglån er Evje og Hornnes Sparebank. De siste tre månedene har renten for lån til 100 prosent av verdien økt med ett prosentpoeng til 8,86 prosent. I samme periode har boliglån under 60 prosent økt med 0,70 prosentpoeng.

Boligprisene flater ut, da er en del av lånet uten reell sikkerhet. Det er en risikoprising og det er naturlig at renten er høyere enn ved 60 prosent, sier banksjef Kjell Omland i Evje og Hornnes Sparebank.

Omland mener renten vil gå ytterligere opp, og at den først vil flate ut i 2009.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.