Ifølge hyttestatistikken til Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) falt prisene på fjellhytter med syv prosent i 2008.

Nedgangen kom i andre halvår, slik at prisene i fjerde kvartal lå om lag 13 prosent lavere enn på samme tid i 2007. EFFs statistikk viste også at de fleste hyttene på fjellet ble solgt under prisantydning ifjor - og at omsetningstiden økte.

- Også i år og inn i 2010 vil det være kjøpers marked på fjellet, skriver daglig leder Hans Petter Skogstad i Makrosikt i Boligmeteret for første kvartal.

Prognoserapporten lages av Makrosikt for Eiendomsmegler 1.

Hvor går hytteprisene? Diskutér saken nedenfor.

Sjekk prisene i din hyttekommune

Rekordmange hytter til salgs
Kjøperne venter at prisnedgangen vil fortsette.

I januar i år var det syv prosent som ventet at prisene på fritidsboliger ville være høyere om ett år enn nå, mens 40 prosent ventet lavere priser. I mars ifjor var det også et flertall som ventet lavere priser, men forskjellen mellom andelen som venter høyere og lavere priser på fritidsboliger var ikke like stor.

Også ifølge Makrosikt er det mer som trekker i retning av lavere enn høyere priser på fritidsboliger fremover:

  • Det er rekordmange fritidsboliger til salgs og prisforventningene er negative.
  • Når forbrukerne er usikre på økonomien, vil flere utsette planer for hyttekjøp. Selv om de kjøper, vil de forsøke å presse prisen ned. Det er ikke vanskelig når tilbudet er så høyt som det er nå.
  • Prisene på fritidsboliger har steget mye og langt mer enn veksten i normale byggekostnader skulle tilsi over flere år.

Kan bli tvunget til salg
Rentefallet gir imidlertid et pusterom til hytteeierne.

- Når rentene faller vil færre bli nødt til å selge som følge av for høye renteutgifter. Det vil også bidra til å holde prisene oppe. Også stor interesse for å leie fritidsboliger blant nordmenn og utlendinger bidrar på den positive siden. Stigende arbeidsledighet og færre inntektsmuligheter kan imidlertid presse flere til å selge utover i 2009 og 2010, bemerker Hans Petter Skogstad.

Hvor går hytteprisene? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.