15,9 prosent oppgir at de har benyttet svart arbeid siste to år, viser en spørreundersøkelse InFact har gjennomført for DN.no.

- Det er foruroligende hvis det viser seg at veldig mange tar lett på svart betaling, sier assisterende Økokrim-sjef Thomas Skjelbred.

Skattemyndighetene fortsetter sin kamp mot svart arbeid, og håper endringen i skattebetalingsloven som trådte i kraft 1. januar skal gjøre kampen mot svart arbeid enklere.

Fra og med i år blir man som kunde gjort medansvarlig hvis man kjøper tjenester fra én næringsdrivende kontant for over 10.000 kroner i løpet av et år, og personen ikke betaler skatt og avgifter.

Du kan også bli straffet selv om du har fått kvittering, og selv om du ikke visste at den du kjøpte tjenesten av hadde til hensikt å unndra seg beskatning.

Bryr seg ikke om straffen
Men dette ser ikke ut til å skremme de som oppgir å ha benyttet svart arbeid de to siste årene.

På spørsmålet om hvor mye dette vil påvirke folks vilje til å kjøpe svart arbeidskraft svarer 50,9 prosent ”i svært liten grad” og 12,9 prosent ”i liten grad”.

Minst bryr de seg i Midt-Norge. Her oppgir 79,2 prosent at de strengere reglene vil påvirke viljen til å kjøpe svart arbeidskraft i svært liten grad.

- Det er nesten overraskende, men sier kanskje mye om at mange mennesker har et litt lemfeldig forhold til å benytte svart arbeid. Og det er urovekkende, sier Skjelbred, som poengterer at svart økonomi ter veldig negativt for det norske samfunnet.

- Blir tvunget til å benytte svart arbeid
- Man kan ofte tenke at det ikke er så farlig om jeg benytter svart arbeid selv. Men dette kan ha store konsekvenser, sier Skjelbred, og kommer med et eksempel:

- Hvis jeg for eksempel skal kjøpe meg bolig, og jeg har et maksbudsjett, inkludert oppussing. Og skal by mot noen andre på den boligen, så må jeg stoppe før noen som skal betale oppussingen med svart arbeid. For de vil utkonkurrere meg. Det betyr at jeg neste gang blir tvunget til å benytte svart arbeid for å oppnå de samme godene. Og det etter hvert å få en skjult, svart økonomi tror ikke jeg er sunt for et demokratisk og transparent samfunn som Norge, sier Skjelbred.

Han påpeker at pengene som unndras beskatning i den svarte økonomien egentlig er penger som skal komme inn i velferdskassen til fordeling.

- Vi er opptatt av at folk betaler skatten og opptrer lovlydig. Den generelle holdningen blant borgerne til å overholde regler er viktig. Vår oppgave er å skape allmenprevensjon slik at norske borgere og næringsliv etterlever de regler som gjelder i samfunnet, sier Skjelbred.

Undersøkelsen viser at 14,2 prosent har blitt tilbudt å betale for et oppdrag svart siste to år.

På spørsmålet ”Hva er din holdning til å benytte svart arbeidskraft?” svarer 38,3 prosent "svært negativ", mens 8,9 prosent svarer "svært positiv".

Les flere saker på DN.no:
- Børsen skal 20 prosent opp i år
- Det kommer til å bli stygt
Slik svindles Norge

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.