Natt til fredag falt strømprisen til svært lave nivåer i Nord- og Midt-Norge. Mellom klokken to og fem var strømprisen nede i ett øre per kilowattime, det laveste nivået siden i sommer.

Samtidig lå strømprisen i resten av landet på i underkant av 30 øre.

Det er den plutselige værendringen som er hovedårsakene til de store prisforskjellene, ifølge kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight.

– Dette er noe som skjer når man får en kombinasjon av flere ting. Det har vært en ekstrem værendring gjennom julen, hvor vi har fått mer nedbør og temperaturer som er veldig høye, sier Lilleholt. Lokalt er det vannproduksjon i elver som presser prisene ned, samtidig som det er mye vind, sier Lilleholt.

Ble tvunget til å produsere

Det gjorde at da forbruket var på det laveste i natt, var produksjonen fra vindkraftverk og uregulerte vannkraftverk mer enn stor nok til å dekke etterspørselen. Det sendte prisene til nesten null.

Fredag morgen, når nordlendingene og trønderne satte på kaffetrakteren, økte prisene i takt med forbruket til i underkant av 30 øre, det vil si på samme nivå som resten av landet.

Mildvær og regn har gjort at tilsiget til vannmagasinene i Nord-Norge nå er fire ganger så høyt som normalt, forklarer Lilleholt.

– Temperaturen har vært så høy at vi har fått smelting i lokale elver, da må vannkraftverkene som ikke har vannmagasin produsere der og da, sier kraftanalytikeren.

Vesentlig billigere enn i fjor

For de store vannkraftverkene med magasiner er situasjonen en annen. Når prisen faller nær null, slik den gjorde natt til fredag, holder de igjen produksjonen.

– Alle som har magasiner gjør alt de kan for å la være å produsere, sier analytikeren.

Disse vannkraftverkene sparer på mye av vannet til januar og februar, da prisene gjerne er høyere og forbruket størst. Nå må disse skru ned verdien av vannet sitt, forklarer Lilleholt, noe som har en del å si for hvilke kraftpriser markedet venter utover vinteren.

– Det har vært et betydelig værskifte, hele januar ser ut til å bli mild, som gjør at prisen er ti øre lavere nå enn før jul. Nå venter mange at resten av vinteren også blir mild, men vi vet at dette kan svinge fort. Når vi kommer i februar kan dette endre seg igjen. Uansett er strømprisen vesentlig lavere enn i fjor vinter, sier Lilleholt.

Rekordhøy vindkraftproduksjon

Ole Tom Djupskås, kraftanalytiker i Refinitiv, er enig i at mye vind og nedbør er hovedårsaken til nattens lave kraftpriser, i tillegg til lavt forbruk og lave tyske kraftpriser.

– Det er ekstremt høy vindkraftproduksjon nå, i tillegg til at det er veldig mye nedbør, spesielt i Nord- og Midt-Norge, sier Djupskås.

Han forteller at vindkraftproduksjonen er rekordhøy i Norden nå, og at også i Norge begynner vindkraftproduksjonen å komme opp på høyere nivåer takket være flere nye vindkraftverk.

– Hvorfor blir prisene i Nord- og Midt-Norge så mye lavere?

– Det er fordi det er begrenset overføringskapasitet mot resten av Norge. Prisene kobler seg mer mot Sverige, hvor prisene også har vært lave på natten. I tillegg er vannføringen fortsatt noe lavere i Sør-Norge. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.