Strømprisen har falt kraftig siden midten av desember i fjor og ligger nå like under 25 øre per kilowattime før avgifter.

Dersom de lave kraftprisene holder seg ut måneden, kan strømregningen for januar bli den laveste på mange år. Statistikken til kraftbørsen NordPool strekker seg tilbake til 2009 og viser at januarprisene var lavest i 2015. Da var gjennomsnittlig strømpris for måneden på 25,8 øre.

Denne rekorden kan nå stå for fall, og billigere kan det bli, ifølge kraftanalytiker i Kinect Energy, John Brottesmo.

Todelt forklaring

– Skulle vi få en vedvarende våt vinter, så kan kraftprisene falle enda mer frem mot sommeren. Hvor lavt det kan bli, er vanskelig å si, men kan gå ned i 15 øre, sier Brottesmo.

Brottesmo mener forklaringen på de lave kraftprisene er todelt.

– Det er mange ting som har slått til samtidig, sier han.

Den mest nærliggende forklaringen er været.

– Vi har hatt en veldig økning i nedbør, både i det som har kommet allerede og det som er varslet. Det har også blåst en del, og nå har vi fått ganske mange vindparker, så det presser også prisene ned på kort sikt, sier analytikeren.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) legger vekt på det samme i sin siste rapport om kraftsituasjonen.

De skriver at temperaturen i uke to var tre til seks grader over normalen, og at beregnet tilsig til kraftmagasinene var 150 prosent over normalen.

Vårflommen kommer

Statistikken over magasinfyllingen viser at situasjonen nå er omtrent som vanlig for denne tiden, men bare for noen få uker siden var fyllingsgraden et godt stykke under normalt.

Brottesmo forklarer at regnet som kommer nå, i stor grad går rett til produksjon, i stedet for til å bygge opp magasinlagrene.

– De som produserer kraft er ikke interessert i å øke lagrene, fordi de vet at vårflommen kommer. I fjellet kommer nedbøren fremdeles som snø, sier analytikeren.

NVEs beregninger viser at snømagasinene for norske vannmagasiner er på omtrent 38 terawattimer nå, noe som er langt mer enn vanlig på denne tiden. Vanligvis vil snølagrene fortsette å bygge seg opp frem til begynnelsen av april.

– Vi vet at når vi får mye snø, får vi lave sommerpriser, sier Brottesmo, som mener at vi må få ordentlig vinter med kulde dersom kraftprisene skal stige nå.

Billig strøm også i Europa

Det norske kraftmarkedet er forbundet til Europa gjennom flere kraftkabler, og derfor påvirkes strømprisen her hjemme også av det som skjer i Tyskland. Også der har strømprisen falt, forklarer Brottesmo.

– Det har å gjøre med et ganske kraftig fall i prisen på kull og gass. I tillegg har karbonprisen holdt seg stabil, sier han.

Europeiske gassprodusenter bygget opp lagrene sine på slutten av fjoråret da det så ut som transittavtalen mellom Russland og Ukraina ikke skulle bli forlenget. Det gjorde den likevel, og dermed var det plutselig mye kraft som kom ut i markedet.

– I tillegg begynner USA å eksportere veldig store volum av flytende gass til Europa med skip. Kina har ilagt tariff på amerikansk lng-gass, så USA vil helst selge til Europa, sier kraftanalytikeren.

Kullprisen har økt på grunn av at Kina øker sin produksjon. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.