Tidligere denne uken skrev DN om hvordan strømprisen på nytt har skutt i været, spesielt i Sør-Norge, på grunn av kulde og lite vind. Utover uken har kulden festet seg over store deler av landet, og strømprisen har skutt ytterligere fart.

Torsdag var strømmen på sitt dyreste, da kostet den over 75 øre per kilowattime.

I snitt har strømprisen vært på over 62 øre per kilowattime denne uken, noe som er det høyeste nivået på over ni år.

Strømmarkedet «fryses»

Samtidig er det innført en uvanlig og midlertidig restriksjon som gjør at det ikke er mulig å bytte strømleverandør før i slutten av februar.

I perioden 23. januar til 18. februar får ikke strømkunder lov til å bytte strømselskap. Kraftmarkedet «fryses» i denne periode, og det henger sammen med de nye strømmålerne som de fleste husstander nå har fått installert.

Dette bekrefter NVE overfor nettstedet Enerwe:

– Det er korrekt at det nå er frys i leverandørskifter i sluttbrukermarkedet frem til 18. februar. Dette betyr at kunder som inngår kraftavtale med ny leverandør må vente to uker lengre enn normalt på leveringsstart, sier Kalle Ellinggard, seniorkonsulent i NVE til Enerwe.

Det er fremdeles mulig å bytte strømavtale, så lenge du holder deg til den samme strømleverandøren.

Vil gi flere fordeler

Den midlertidige fryseperioden i kraftmarkedet er nødvendig for å sikre en god implementering av Elhub. Elhuben er et sentralt IT-system, som er ment for å forbedre strømmarkedet.

Elhub-prosjektet skal gjøre det mulig å samle inn data fra de nye strømmålerne, og etter flere forsinkelser blir Elhuben lansert 18. februar.

Da vil det være enklere for strømselskapene å tilby strømavtaler hvor strømprisen varierer i løpet av døgnet. Dette er en av hensiktene med de nye strømmålerne.

Hvorvidt strømselskapene vil tilby en slik strømavtale fra og med 18. februar, er usikkert. NVE opplyser imidlertid til DN at de håper slike avtaler vil bli tilgjengelig snart.

En annen fordel med Elhuben er at det vil bli raskere å bytte strømselskap. I dag kan dette ta opp til en uke, men fra og med 18. februar vil dette være gjort på ett til to døgn, opplyser NVE til Enerwe.

Karbonkvotesystem får skylden

Samtidig er det få tegn til at kraftprisene vil gå ned med det første. I ukene fremover venter markedet litt lavere priser enn det vi har hatt denne uken, ifølge terminprisene på den nordiske kraftbørsen.

– Går strømprisene høyere nå, tror jeg at jeg dropper elbil og går over til diesel
Hva vil skje med strømprisene hvis hele Norge går over til elbil?
01:40
Publisert:

Normalt vil strømprisen falle utover våren når snøen begynner å smelte, men slik DN har skrevet gjør snømangel i fjellet at markedet forventer høye priser også i april.

Innenlandske forhold som snø og kulde har drevet opp strømprisen de siste ukene, men strømprisen har også steget gjennom hele høsten. Årsaken til dette ligger i det europeiske kraftmarkedet, som påvirker de nordiske kraftprisene i stor grad.

Færre kvoter i EUs kvotesystem har gjort at prisen for å slippe ut et tonn karbon har skutt til himmels. Det har gjort at gass- og kullprisene har mangedoblet seg, og dette har løftet kraftprisene opp på et høyere nivå enn vi er vant til både i Norge og i resten av Europa. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN-kommentator: En neve rapsfrø for Oslo Børs? Tror de nordmenn er idioter?
Grandiost, men er det grandiost nok for Petter Stordalen?
03:46
Publisert: