Sunday Times' årlige 1000 rikeste-liste viser hvordan koronaviruset har rammet dem som – tross alt – har hatt litt å tære på:
54 milliarder pund, tilsvarende 668 milliarder kroner, er forsvunnet fra formuene til Storbritannias rikeste siden fjorårets liste ble satt sammen.
Inntil koronaviruset rammet verdensøkonomien, lå listen an til å vise rekordhøy vekst i samlede formuer, i tillegg til en betydelig lenger liste pund-milliardærer, skriver avisen.
Justert for koronatap er fasit at de 1000 rikestes verdier har krympet med 29 milliarder pund totalt. De har nå samlede verdier på 743 milliarder pund, ifølge Times oppsummering.
Formuene har krympet saktere enn under finanskrisen i 2008, men Times regner med at ringvirkningene av koronaviruset vil påvirke økonomien negativt over en lengre periode.
– Forvent videre fall i rikinglisten neste år, og etter det, skriver Times.
Tangen bykser frem
En som bryter mønsteret er den nyansatte oljefondssjefen Nicolai Tangen (54).
Tangen er basert i London, der han har ledet hedgefondet Ako Capital som han grunnla i 2005. Det er pengene Tangen har tjent på denne virksomheten det siste året, som gjør at han klatrer opp til plass nummer 251, opp fra nummer 268 i fjor.
I 2018 lå han på 410. plass, noe som innebærer at kapitalforvalteren har rykket frem 159 plasser på to år.
Dermed har han passert blant annet dronning Elizabeth II (94) med trygg margin. Hun er på 372. plass på listen, med en formue på 350 millioner pund.
Times beregner Tangens formue til å være 550 millioner pund i dag – tilsvarende 6,8 milliarder kroner. Dette er 50 millioner pund mer enn i fjor – tilsvarende 620 millioner kroner.
Merket seg kunstsamling
Tangens kunstsamling er én av tingene avisen har merket seg:
– Ako Capitals suksess gir ham definitivt midlene til å hengi seg til sin kjærlighet til kunsten, skriver Times.
Nettopp Ako Capital står i sentrum for kontroversen som begynte da Norges Bank ansatte Tangen som Yngve Slyngstads etterfølger som sjef for Oljefondet. Norges Banks representantskap har stilt en rekke spørsmål vedrørende hans videre eierskap i hedgefondet, i tillegg til ansettelsesprosessen for øvrig.
Tangens tiltredelse er fortsatt uavklart, og ifølge DNs kilder er det lite sannsynlig at Tangen vil selge seg helt ut av livsverket dersom det stilles som et absolutt krav for å bli oljefondssjef.
Artisten Sting, som Tangen har beskrevet som en av hans «største musikalske favoritter» overfor VG, ligger for øvrig på 610. plass. Times registrerer ingen endring i Stings formue på 200 millioner pund, til tross for at i hvert fall Tangen ga 68-åringen et godt betalt spilleoppdrag i året som gikk. Sting spilte på det etter hvert mye omtalte seminaret i Philadelphia i USA med Tangens venner og bekjente: Ni millioner kroner for å spille på Tangens nå berømte seminar i USA.
Fredriksen faller på listen
Den London-baserte skipsrederen og investoren John Fredriksen, med familie, rykker på sin side ned to plasser på rikinglisten sammenlignet med i fjor. Han er nå anslått til å være Storbritannias 20. rikeste.
Times anslår at Fredriksens formue har krympet med 918 millioner pund i året som gikk. Dette tilsvarer 11,3 milliarder kroner på dagens kurser. Totalt er formuen fortsatt beregnet til anselige 6,6 milliarder pund – tilsvarende 81 milliarder kroner.
– Seadrill taper penger og trekker ned formuen hans, og vi beregner ut fra gjennomsnittet av ferske estimater fra Bloomberg og Forbes, skriver Times.
Det er flere nordmenn på listen over Storbritannias 1000 rikeste: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- Forretningsmann Trond Mohn og søsteren Marit Mohn Westlake, med familie, rykker ned til plass nummer 109 med en formue på 1,3 milliarder pund. Det er 277 millioner pund mindre enn i fjor da Mohn lå på 95. plass.
- Reder og investor Peter Smedvig og datteren Anna Margaret Smedvig, med familie, rykker opp til 164. plass, med en formue på 872 millioner pund. Dette er 25 millioner pund mer enn i fjor, da Smedvigene lå på 170. plass.
- Oljeservicesøstrene Helene og Marianne Odfjell, med familie, rykker opp til 217. plass med en formue på 643 millioner pund. Dette er 100 millioner pund mer enn i fjor, da de lå på 253. plass.
- Investor og P4-gründer Endre Røsjø rykker ned fra 293. til 307. plass med en formue på 439 millioner pund.
- Skipsreder Morten Høegh rykker ned til 357. plass med en formue på 368 millioner pund. Dette er 83 millioner pund mindre enn i fjor, da han lå på 302. plass.
- Tankreder og fiskeoppdretter Niels Stolt-Nielsen rykker ned til 923. plass med en formue på 130 millioner pund. Dette er 42 millioner pund mindre enn i fjor, da han lå på plass nummer 698.