Mens norske banker fortsetter å innvilge store boliglån til sine kunder, er svenske banker i ferd med å stramme kraftig til.

Som første svenske bank innfører SEB fra 1. januar 2013 forbud mot avdragsfrihet for kunder med mer enn 70 prosent lån i forhold til boligens verdi, skriver svd.se. Kravet gjelder nye lån, eller økninger av rammene på gamle lån. Det kan riktignok tillates opptil 60 års nedbetalingstid på lånet - noe som gjør overgangen fra avdragsfrihet mindre brutal.

Begrunnelsen for tiltaket er at banken ønsker å forsikre seg om at deres kunder kan tåle et kraftig fall i boligprisene i Sverige. Mange svensker frykter nå at tiltaket, i alle fall om flere banker følger etter, ironisk nok kan være faktoren som gjør bankenes største frykt til en realitet: At boligmarkedet kollapser.

Flere frykter at boligene deres kan bli nærmest uselgelige til dagens priser - og at et fall på minst 10 prosent vil følge.

Men svenske banker vil ha strengere utlånspraksis jo før jo heller. Tidligere i sommer gikk en annen storbank, Swedbank, til svenske myndigheter med en bønn om at avdragsfrihet ble forbudt ved lov for alle med høye lån.

Norske banker fortsetter utlånsfesten
I Norge har bankene en ganske annen holdning - der bankene ikke akkurat har kappes om å følge de nye retningslinjene fra Finanstilsynet i fjor, som skulle gi lavere vekst i gjeldsgraden.

Les saken: Mener banker må stramme inn mer på boliglån

Gjeldsbelastningen for snitthusholdningen i Norge har nå kommet opp på hele 200 prosent av disponibel inntekt. I Sverige er til sammenligning belastningen på 160 prosent av inntekten - og der er de bekymret.

 

- Ikke penger igjen
Så lenge rentene er rekordlave og alle har jobb, klarer riktignok de fleste å betjene lånene sine. Likevel er det en stor andel som får lån med avdragsfrihet i Norge. Finansavisen skrev nylig at hele 48 prosent av DNBs utlån de siste tre årene er gitt med avdragsfrihet.

Et klassisk bobletegn mener en NHH-professor: - Huff da. Er du sikker?

I Sverige har det kommet reaksjoner på SEBs varslede krav om betaling av avdrag i tillegg til renter på lånet.

- Bankdirektørene forstår ikke hvor skjør privatøkonomi mange svensker har. Det er mange som ikke har en krone igjen i slutten av hver måned, sier sparekonom i Avanza Claes Hemberg til di.se.

Les også:

Norsk sjeføkonom spår lignende tiltak i Norge - som kan gi effekt på boligprisene allerede fra neste år:

<b>Er det dette som kan hindre en boligboble i Norge?</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.