Svenske Skype har verdens mest populære program for å ringe via datamaskinen.

Tanken er at alle som har bredbånd skal kunne legge hjemmetelefonen til side, koble til et hodesett til datamaskinen og prate med andre via internett – såkalt ip-telefoni. Slik skal du kunne ringe familie og venner tilnærmet gratis, nesten hvor som helst i verden.

– Derfor vokser vi også raskere enn noe annet internettbasert selskap. Det finnes et veldig stort potensial, sier Zennström til Dagens Næringsliv.

Gratis med mobil
Ifølge Zennström kommer Siemens snart til å tilby trådløse telefoner der man kan ringe med Skype.

I tillegg arbeides det på spreng med teknologi som vil tillate bruk av tilnærmet gratis ip-telefoni via mobiltelefoner.

Skype har det norskrelaterte selskapet Global IP Sound som teknologisk partner. Dette selskapet utvikler lydteknikk for ip-telefoni.

Global IP Sounds hovedaksjonær er Kistefos som eies av den norske investoren Christen Sveaas.

Kazaa
Zennström fikk sammen med danske Janus Friis heltestatus blant it-nerder verden rundt med sitt fildelingsprogram Kazaa.

Dengang ble han sett på som en trussel mot underholdningsbransjen fordi Kazaa tillater sine brukere å laste ned musikk og film via nettet.

Ideen bak ip-telefoni med hjelp av programmet Skype blir gjerne omtalt som relativt sammenlignbart, bare innen telekom.

Tapper inntekter fra telekom
– Det at tjenesten er gratis betyr imidlertid ikke at vi ikke kan tjene penger på den. Dette er helt kommersielt. Jeg skal ikke gi verden en ny gratistjeneste bare fordi jeg er en snill fyr, sier Zennström til DN.

Får Zennström det som han vil, kommer telekomselskapene til å ha mye lavere inntekter og resultatmarginer i fremtiden. Inntektene vil da komme fra abonnement på bredbånd i stedet for tradisjonell telefoni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.