Mange tåler en renteøkning på opptil 4 prosentpoeng. Det viser en undersøkelse som TNS Gallup har gjennomført på oppdrag fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

- Vi har nå et unormalt lavt rentenivå som følge av den internasjonale finanskrisen som senere er avløst av en statsgjeldskrise i flere europeiske land. De forventede renteøkningene er skjøvet fram i tid. Det er likevel viktig at folk er forberedt på renteøkningene som etter hvert vil komme, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i FNO i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at 45 prosent er helt eller delvis enig i at de godt tåler en renteøkning på 4 prosentenheter. Tilsvarende andel i fjorårets undersøkelse var 46 prosent. Rundt 3000 personer over 18 år er spurt. Som i fjor eier hele 61 prosent at de er helt eller delvis enig i at de godt tåler en økning på prosentpoeng.

- Bygg buffere
- For låntakerne er det viktig å se nærmere på hva privatøkonomien tåler av renteøkning. Det er viktig å betale ned på lån og bygge gode buffere som en kan dra nytte av dersom det blir uventede utgifter. Ta gjerne kontakt med banken dersom du er i tvil om du klarer en renteøkning på to til fire prosentpoeng, sier Hyttnes.

Hyttnes mener kontrastene fra krisepregede kontinental-Europa og situasjonen her hjemme er store. Han peker på at det er lav arbeidsledighet, høy oljepris, det har vært flere store og profilerte oljefunn samtidig som vi har en fortsatt økning i boligprisene.

- Folk har fått en betydelig reallønnsvekst siste år og rentenivået har blitt redusert. På den annen side er gjeldsnivået i husholdningene nå høyere enn noen gang tidligere, og det bidrar til økt sårbarhet, sier Hyttnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.