En fersk spørreundersøkelse blant dem som har eller har hatt fast spareavtale i aksjefond, uroer Verdipapirfondenes forenining, VFF.

Les saken: - Mange aksjesparere handler dumt

- Betenkelige tall
Funnene tyder nemlig på at altfor mange nordmenn trekker seg ut av spareavtalene i perioder der avkastningen blir negativ. Dermed torpederes hele ideen med en fast spareavtale - som er å spare jevnt og trutt i medgang som i motgang.

Assisterende direktør i Sparebankforeningen, Rolf Mæhle, deler bekymringen.

- Tallene fra VFF er betenkelige, sier han til DN.no.

At man tjener på å fortsette fast sp#229 i aksjer også i nedgangstider er ikke noe selgerne av verdipapirfond har funnet på, forsikrer Mæhle.

- Dersom du først har tro på – og bestemt deg for – å spare langsiktig i aksjemarkedet, er spareavtaler i aksjefond den beste måten for folk flest å gjøre det på. På denne måten kan du dra nytte av de erf#229smessig store kortsiktige svingningene i aksjemarkedet. Motsatt er risikoen stor for at du bommer, det vil si kjøper når aksjekursene er høye og selger når det er lave. Det skal ikke mange slike bomskudd til for at den langsiktige avkastningen faller kraftig, sier han.

Mæhle, som selv har lang erf#229 som økonomisk rådgiver, vil ikke alene bebreide dem som ødelegger for sine egne muligheter til høyere avkasting ved å trekke seg unna når det blåser på toppene.

- Må gjøre noe med forventningene
Det er nemlig flere som kan lastes for nordmenns dårlige strategi:

- Vi i finansbransjen må også gå i oss selv for å lete etter forkl#229er på dette. Vi har nok ikke vært flinke nok til å forklare folk flest hva det innebærer å plassere penger i aksjemarkedet, og hvilke forventninger de bør ha til kurssvingninger og avkastning på kort og lang sikt, sier han.

Mæhle tror han vet hvor finansbransjen må stille inn skytset: Mot folks forventninger.

- Mange fondssparere har opplevd at investeringen ikke har gitt den forventede avkastningen, og kaster kortene når det butter i mot. Problemet er ikke aksjemarkedet, men forventningene, sistnevnte gjerne i form av at folk gjerne også forventer god avkastning på relativt kort sikt. Selv om VFF gjør en iherdig innsats for å øke kunnskapen om dette, må det åpenbart enda tyngre skyts til, konkluderer han.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.