I september lanserte Google sin digitale assistent, Google Assistant på norsk. Googles svar på Apples Siri lar deg blant annet bruke naturlig tale til å stille spørsmål og gi kommandoer.

Den 24. oktober vil også Googles smarthøyttalere Google Home og Google Home Mini komme for salg i Norge. Disse høyttalerne fungerer som vanlige trådløse høyttalere, men i tillegg lar de deg bruke Google Assistant uten å ha en telefon for hånden. I tillegg til å søke etter informasjon, få lest opp nyheter og værmeldingen kan disse høyttalerne også brukes til å styre smarthusprodukter man har hjemme, med stemmen.

Google Home og Home Mini.
Google Home og Home Mini. (Foto: Google)

Google er den første av de store teknologiselskapene som vil selge sine egne høyttalere i Norge. Hovedkonkurrentene er i øyeblikket Amazon Echo og Apple Homepod, men ingen av disse er tilgjengelig i Norge ennå.

Google Home vil koste 1499 kroner og Google Home Mini har fått en pris på 599 kroner veiledende, skriver Google Norge i en pressemelding.

Facebook inntar manesjen

Felles for aktørene som satser hardt på å innta hjemmene våre er at de baserer mye av sin virksomhet på å samle inn data om brukerne sine for å generere salg av produkter eller annonser.

Analysebyrået IDC tror markedet for slike smarthøyttalere vil vokse fra 4,4 milliarder dollar i 2017 til 17,4 milliarder dollar i 2022. Mye av årsaken er at også andre høyttalerprodusenter kan bygge inn støtte for Google Assistant eller Amazon Alexa i sine høyttalere.

Facebook Portal er en smarthøyttaler og videotelefon – og Facebooks første fysiske produkt med selskapets egen logo.
Facebook Portal er en smarthøyttaler og videotelefon – og Facebooks første fysiske produkt med selskapets egen logo. (Foto: NTB Scanpix/Facebook)

Derfor er det kanskje ingen stor overraskelse at Facebook mandag offentliggjorde sine første fysiske produkter med Facebooks egen logo, smarthøyttalerne Portal og Portal+. Stemmestyringen skal håndteres av Amazons digitale assistent Alexa.

Facebook gjør imidlertid en egen vri og inkluderer kamera i sine smarthøyttalere slik at man også kan foreta videosamtaler, gjennom Facebook Messenger, mens man traver rundt i stuen.

Personvern

Ifølge Facebook skal kameraene være såpass smarte at de følger brukeren hvis man beveger seg rundt. Selskapet lover at de ikke skal lytte til, se på eller lagre samtalene man foretar med Portal. De skal «inntil videre» heller ikke vise annonser under samtalene.

Facebook har det siste året gått på en rekke smeller når det gjelder brukernes personvern og det har vist seg at selskapet ikke har vært årvåkne nok når det gjelder å sikre brukernes personopplysninger.

Portal blir tilgjengelig 15. november, foreløpig kun i USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå er Googles taletjeneste tilgjengelig på norsk
Google lanserte tirsdag sin nye taletjeneste basert på kunstig intelligens, vi har sett nærmere på hvordan den fungerer, og hva som er annerledes fra de eksisterende taletjenestene.
02:28
Publisert: