DN har undersøkt prisene på de kommende Iphone Xs, Xs Max og Xr-modellene i flere land mange nordmenn reiser til.

Hjemlandet USA er det rimeligste stedet i verden å kjøpe Iphone, men prisforskjellene til andre land er store og varierte. Også i eurosonen er det forskjeller fra land til land.

De skandinaviske landene er blant de dyreste. Prisforskjellen mellom Norge og USA ligger rundt 40 prosent, avhengig av dagens valutakurs. Skal du investere i den aller dyreste modellen, Iphone Xs Max 512 GB, er prisforskjellen 4833 kroner.

En svak norsk krone, høy moms og strenge reklamasjonsregler gjør at prisen naturlig er høyere her enn i USA, men 40 prosent er langt over hva disse faktorene utgjør.

Billigere å fly

Det er mulig å finne flybilletter til USA som koster mindre enn prisforskjellen på en Iphone her hjemme og i USA. I øyeblikket finnes det tur-retur-billetter til New York for 3500 kroner den helgen Iphone Xs lanseres. Man kan også komme seg til Los Angeles eller Miami for under 4000 kroner.

Det er naturlig nok noen innvendinger mot dette regnestykket. Det er ikke spesielt miljøvennlig å krysse Atlanteren for å kjøpe en telefon. I tillegg er man pliktig til å fortolle varer man har handlet i utlandet hvis de til sammen er verd mer enn 6000 kroner, så man må legge til 25 prosent moms på de amerikanske prisene. I tillegg mister man den gode norske forbrukerbeskyttelsen med to eller fem års reklamasjonsrett dersom man handler i utlandet. Garantier er imidlertid den samme og gjelder i 12 måneder.

Sjekk prisene

Det man kan slå fast, er at dersom man likevel skal til USA eller enkelte andre land lønner det seg å sjekke prisene. Prisene i USA er i særklasse, men enkelte steder i Europa er det også litt å spare.

Våre sammenligninger viser at det ikke er særlig lønnsomt å dra til Sverige eller Danmark for å handle Iphone. I Sverige er det dyrere å kjøpe Iphone Xs enn i Norge, og forskjellen til Danmark er så liten at det ikke lønner seg å miste reklamasjonsretten.

Storbritannia ser ut til å være rimeligst av de landene nordmenn frekventerer mest. Her koster Iphone Xs mellom 700 og 1200 kroner mindre enn i Norge, avhengig av variant.

I Tyskland kan man spare mellom 500 og 1000 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå er Googles taletjeneste tilgjengelig på norsk
Google lanserte tirsdag sin nye taletjeneste basert på kunstig intelligens, vi har sett nærmere på hvordan den fungerer, og hva som er annerledes fra de eksisterende taletjenestene.
02:28
Publisert: