Banknæringen står overfor store endringer i 2019. En av de største endringene bankene snakker om å tilby privatkundene er spareroboter.

– Rådgiverrollen har endret seg mye. Det er ikke så mange henvendelser til personlige rådgivere lenger. Derfor må vi oppsøke kundene på en helt annen måte. Å tilby individuelle spareråd er en av disse, sier Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarkedet i DNB.

Kutte kostnader

En sparerobot er i praksis en anvendelse av kunstig intelligens som kalles maskinlæring. I starten vil robotene gi råd ut fra økonomisk situasjon og risikovilje. På sikt vil også forbruksmønster bli en faktor. Da kan du få hjelp til å kutte unødige kostnader.

– Vi har kjøpt en eierandel i Subaio som spesialiserer seg på å hjelpe brukerne å skaffe oversikt over alle typer abonnementer de har og kutte ut de man ikke trenger. På sikt vil lignende tjenester for andre typer kostnader også komme, sier John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge.

– Det er veldig viktig at alle kundene føler seg sett. Ironisk nok trenger vi maskiner til dette, som skal støttes av mennesker, sier Spiten. DNBs sparerobot blir tilgjengelig iløpet av første kvartal i år.

De store hendelsene i livet utgjør ganske få henvendelser til banken. Digitalisering av banketjenester har allerede ført til at vi utfører de fleste hverdagslige tingene selv, på mobil eller pc.

Når flere kunder

Sbanken har vært en digital selvbetjeningsbank helt siden oppstarten i 2001. De vil satse hardt på sin sparerobot i 2019.

– Spareroboten er allerede operativ og vil bli forbedret fortløpende. Vi prøver å gjøre det enkelt med sparing samtidig som rådene som gis er kompetente, sier Mari Rørvik, leder for sparing i Sbanken.

Sbanken sier robotene gjør det mulig å nå ut til langt flere kunder med rådgivning enn før.

– Vi vil fortsatt ha rådgivere innen sparing, men ønsker å gi innsikten deres til mange flere. Vi har ikke fjernet menneskene, men økt tilgangen til gode råd i en løsning som er tilgjengelig døgnet rundt alle dager og hvor hen du enn måtte befinne deg, sier Rørvik.

Nordea har allerede en sparerobot for fondssparing.

– Spareroboten vår heter Nora. Den vil stille deg noen spørsmål og så finne en anbefalt spareplan for deg basert på din økonomi, risikovilje og om hvordan du ønsker at pengene skal være tilgjengelige for deg. Det hele tar rundt fem minutter og vi har allerede fått mange nye sparekunder med hjelp fra Nora, Sætre i Nordea.

Mobil og stemme

Hvordan man kommer i kontakt med sparerobotene varierer. Nordeas Nora kontaktes i nettbanken, men skal «flytte inn» i mobilbanken i løpet av året. Sbanken og DNB har egne spareapper.

– Det handler om valgfrihet. Noen foretrekker en egen app til sparing, men alt skal også kunne gjøres i mobilbanken, sier Rørvik.

Men enkelte av de norske bankene satser også på helt nye måter å snakke med banken på.

– Våre kunder kan allerede snakke med banken gjennom digitale assistenter som Google Assistant og Apple Siri, sier Thomas Nygaard, leder for digitalbank i Sparebank 1-alliansen.

Sbankens stemmeløsning er nært forestående.

– Våre ansatte tester Google Home nå før vi skal tilby kundene muligheten til å utføre enkle operasjoner som å sjekke saldo og overføre penger gjennom Google Home om ikke lenge. Vi er spente på hvordan det blir mottatt ettersom teknologien fortsatt er i et tidlig stadium, og for mange er dette et nytt og ukjent bruksmønster. Men vi ønsker å ligge i forkant av den teknologiske utviklingen og jeg tror helt klart enkelte vil ha stor nytte av å kunne snakke med banken, sier Christoffer Hærnes, digitaldirektør i Sbanken.

Nordea har ingen konkrete planer for stemmestyring i år, mens DNB vurderer hvordan de skal tilby dette.

– Vi har flere roboter i DNB som både brukes mot kunder og internt. Foreløpig er dialogen skriftlig, men det er naturlig at de får en stemme etter hvert, sier Spiten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Snuser du på aksjemarkedet og lurer på om du kan bli rik på børsen?

Hør DN-podkasten fra Finansredaksjonen.

Idar Vollvik: - Slik blir du raskt rik
...og sånn unngår du skivebom.
01:07
Publisert: