Innen april neste år skal 5.000 såkalte finansrådgivere ha vært igjennom og bestått en ny autorisasjonsordning som skal sikre kvaliteten i rådgivningen.

Prøven består av en teoretisk og en praktisk del, og ved årsskiftet hadde drøyt 500 bestått begge, noe som gjør at de nå kan smykke seg med tittelen "autorisert finansiell rådgiver".

Vrien teori
Men hele 38 prosent av dem som har prøvd å ta "rådgivningslappen" strøk på første forsøk - og særlig er det teoriprøven som volder problemer.

Nederst i saken finner du en lenke til en mini-utgave til en test med eksempler på type spørsmål rådgiverne må igjennom - spesiallaget for DN.no av autorisasjonsordningen.

Demonstrasjonstesten består av 10 spørsmål fra de seks kategoriene rådgiverne blir testet i. Originaltesten består av hele 110 spørsmål, men hvilke det er kan selvsagt ikke offentliggjøres.

- Spørsmålene i den egentlige testen vokter vi som den største hemmelighet, sier daglig leder i Autorisasjonsordningen for finansielle rådgivere, Siv Seglem til DN.no.

Men spørsmålene i minitesten er ifølge Seglem typiske for hvilke spørsmål rådgiverne får, og til dels for vanskelighetsgraden.

For å hindre juks, plukkes de 110 spørsmålene i fagprøven ut fra en database på over 1.000 spørsmål av forskjellige kategorier og vanskelighetsgrader. Under prøven sørges det for at ingen har tilgang på hjelpemidler. Samtidig har hver rådgiver maks tre forsøk på å klare kravet.

For å oppnå bestått, må rådgiverne svare rett på minst 70 prosent av spørsmålene (fire svaralternativer på hvert), og ha ikke mindre enn 50 prosent rett i noen av de seks kategoriene:

  • Personlig Økonomi
  • Makroøkonomi
  • Finansmarkeder
  • Produkter
  • Etikk og rådgivningsprosess
  • Regelverk


Den egentlige sensoren er deg
Det er den nærmest endeløse rekken historier om elendig, kyniske og ofte ulovlige investeringsråd til kunder som har fått finansnæringen til selv å ta initiativ til eksamensordningen.

 

- Vi er helt avhengig av troverdighet i forhold til både myndigheter og publikum. Men til syvende og sist er det kundene og deres opplevelse som er den endelige sensoren, sier Siv Seglem.

Slipper å kalle seg selgere
Det er også en annen grunn til at finansnæringen er tilfreds med at man landet på en autorisasjonsordning for finansrådgivere. Alternativet var nemlig å frata selgerne av finansprodukter retten til å kalle seg rådgiver i det hele tatt. I stedet måtte de i så fall titulert seg som det de faktisk holder på med: Selger.

- Vil ikke den nye tittelen "autorisert finansrådgiver" i enda større grad enn før kamuflere ulven i fåreklærne?

- En rådgivertittel forplikter i forhold til god rådgiverskikk og verdipapirhandellovens krav til en investeringsrådgiver. Man kan snu det på hodet, og si at hvis de måtte kalle seg selgere, så ville ikke det være like forpliktende som rådgivere, sier Seglem.

- Men én ting er faktakunnskap, noe annet god etikk. Få betviler at de som fant opp de strukturerte spareproduktene hadde gode kunnskaper. Men hvordan akter dere å skille ut dem med dårlig moral?

- Det er en utfordring å jobbe med etikk og holdninger. Men kunnskap i seg selv tilsier at man får en annen holdning til hvordan man praktiserer sitt fag. Dessuten består autorisasjonen også i opplæring og et rollespill på flere timer, der anvendt kunnskap benyttes på en måte som skal ivareta kundens interesser, påpeker Seglem.

Lederen for autorisasjonsnemnda erkjenner samtidig at dette kurset alene ikke vil være nok. Det er også andre ting som vil avgjøre holdningene og opptredenen til finansielle rådgivere - autoriserte eller ikke:

- Vi kan gjøre noe med kompetansen og holdningen til enkeltindivider. Men det er bedriftene selv som må ta tak i bonussystemer og insentiv-ordninger i bransjen.

- Som dere mener at kan forkrøple et i utgangspunktet moralsk rådgiversinn?

- Det er en utfordring for bransjen at alle tiltak må dra i samme retning. Det må til dersom vi skal lykkes med å forbedre omdømmet vårt, konstaterer Siv Seglem.

Test deg selv som finansrådgiver!
At 40 prosent av rådgiverne stryker på teoriprøven vil nok bli tolket av enkelte som selve bekreftelsen på mistanken man har hatt lenge:

Enten har ikke rådgiverne peiling på det de driver med, eller så gir de råd mot bedre vitende.

Les også: - Finansrådgiverne vil dø ut

Men som mange som tar prøvetesten vil oppdage: Det er ikke lenger alene nok med fine klær, vannkjemmet hår og en vinnende vesen for å bli finansrådgiver.

Ta testen her (ekstern lenke).Lykke til!

Hvordan gikk det? Og hva synes du om testen? Diskutér saken under.

Les også Jan Petter Sisseners dom over rådgivere flest:

- Kundene blir skrudd left, right and center! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.