- Vi har blødd for å få dette til. Uten Acta hadde ikke det blitt noe tilbud i det hele tatt, sier konsernsjef i Acta, Geir Inge Solberg, til DN.no.

Det kan kanskje høres rart ut at noen skulle være fornøyd med et tilbud om å tape masse penger. Poenget er at alternativet trolig er mye verre.

Risikerer å tape 300.000 hver
Bakgrunnen er at rundt tre tusen svenske Acta-kunder i 2006 og 2007 tok opp lån i Kaupthing for å investere i indeksobligasjoner utstedet av Lehman Brothers gjennom Acta.

Etter at den amerikanske forretningsbanken ble satt under konkursbeskyttelse høsten 2008, ble investeringen en del av boet, som det fremdeles kan ta flere år å få oppgjort. Det er dessuten høyst usikkert hvor mye penger det er å hente der.

De svenske kundene som hadde lånefinansiert Lehman-obligasjonene gjennom Acta skal etter avtalen betale lånene tilbake til Kaupthing i mars. I snitt skylder kundene drøyt 300.000 kroner hver til Kaupthing - og tilsammen 1,2 milliarder kroner.

Nå har Acta Kapitalforvaltning forhandlet frem en alternativ deal med den islandske banken på vegne av sine egne kunder.

Acta og Kaupthing Bank har kommet frem til enighet om at de kundene som har lånefinansiert investeringen gjennom Kaupthing og velger å akseptere forslaget, betaler tilbake 60 prosent av sine lån i Kaupthing mot at Kaupthing overtar obligasjonene.

Slipper å vente på oppgjør
Hensyntatt skatteeffekter innebærer dette rett under 50 prosent for de fleste kundene.

Avtalen gir kundene en mulighet til å slippe å vente på en eventuell utdeling av tilgodehavende i Lehman Brothers.

- De har allerede ventet i et og et halvt år. Vi er like lei og sinte som kundene. Dette gir kundene en mulighet til å sette strek for saken på en bedre måte enn om vi ikke hadde oppnådd enighet med Kaupthing, sier Solberg.

Ifølge Acta har selskapet i løpet av det siste året brukt circa 10 millioner kroner og flere årsverk for å komme frem til denne løsningen. Nå har kundene i Sverige tiden frem til 10. mars på å bestemme seg for om de vil overlate risikoen i Lehman-obligasjonen til Kauphting.

Acta tar ikke på seg skylden
Selv om Acta og Kauphing nå har lagt på bordet en avtale som innebærer at kundene kan redusere tapet på investeringen, er ikke det noen innrømmelse av ansvar for den ulykksalige situasjonen.

- Vi mener helt oppriktig at verken Kaupthing eller Acta har gjort noe galt. Ingen av oss kan klandres for at Lehman gikk konkurs.

- Men hvorfor har både Acta og Kauphing gått så langt for å tilby kundene en mulighet til å begrense tapet da?

- Kaupthing er selv i en konkurslignende situasjon og er opptatt av å få mest mulig penger tilbake. De har nok vurdert sjansen for at flere betaler som større ved å gjøre det på denne måten. Vi i Acta vil ikke tjene penger på dette. Men det er vi som har relasjonen til kundene, det er oss de har vært sinte på, vårt omdømme som har falt og vi som har fått blø, sier Acta-sjefen.

- Så dere håper at kundene i Sverige vil se med mildere øyne på Acta, selv om de taper 150.000 kroner hver på denne dealen?

- Vi håper virkelig kundene ser at vi har stått på dem. Og når de har ventet så lenge, og vent seg til tanken på at de ville tape mye mer, tror vi de fleste vil se på dette som en god løsning, sier Solberg.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.