Bankene har ikke senket rentene i takt med pengemarkedsrenten, skriver Dagens Næringsliv.

Utover våren og sommeren er det blitt stadig billigere for bankene å hente inn kapital i pengemarkedet, uten at dette er kommet boliglånskundene til gode.

På ett år er DnB Nors rentemargin på lån med pant i bolig doblet, fra rundt 0,50 prosent til rundt ett prosentpoeng. Dette bidro til at banken økte renteinntektene fra personkunder med 500 millioner kroner i tredje kvartal i forhold til tilsvarende kvartal ifjor.

- Det er ingen tvil om at bankene har en fantastisk avkastning på boliglånene sine nå, sier bankanalytiker Jan Erik Gjerland i ABGSundal Collier til DN. Han mener det har vært enklere for bankene å sikre seg bedre marginer når utlånsrenten ligger på et så lavt nivå.

Her får du beste lånerente akkurat nå

-Uunngåelig
140 banker kniver om kundene i det norske markedet. Selv om konkurransen er med på å presse renten ned, så er ikke bankene villig til å stå over et rentehopp førstkommende uke.

En rundspørring DN har foretatt hos Norges største banker viser at de har tenkt å sende den ventede renteøkningen fra Norges Bank raskt videre til sine kunder.

Se Norges Banks rentebeslutning først på DN.no onsdag kl 14.

- Norges Banks styringsrente er viktig for pengemarkedsrenten. Den igjen er viktig for utlånsrenten. Går pengemarkedsrenten opp er det uunngåelig at boliglånsrenten også går opp, sier konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor. Nærmere et klarsignal til å sette opp renten for bankens 533.000 lånekunder i personmarkedet, er det vanskelige å komme.

- Jeg tror boliglånskundene må belage seg på høyere renter fremover. Når det vil skje, avhenger blant annet av konkurransesituasjonen, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli i Fokus Bank til avisen.

Les også: Du kan få 6 % rente om to år

Gjedrem ønsker "strengere" boliglån

Fnyser av DnB Nor-sjefens friskmelding (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.