Kraftmegleren Einar Aas må sies å være blant Norges minst pr-søkende rikinger.

- Jeg har ingen kommentar. Jeg snakker ikke med journalister. Ha det bra, var alt han ville si da VG fikk en sjelden "kommentar" fra ham ifjor.

Det finnes nesten ingen bilder av mannen, som aldri gir intervjuer. Men i det stille har han bygget seg opp en formidabel formue på handler i strømmarkedet - og deretter noen få store, men godt timede investeringer i aksjemarkedet.

I 2009 toppet den mediesky kraftmegleren fra Grimstad listen over nordmenn med høyest skattbar inntekt. Da tjente han hele 340 millioner kroner, og betalte 105 av dem i skatt. Men på papiret ser ikke 2010 ut til å ha vært et like bra år for megleren som jobber hjemmefra.

Les også: Pengeeventyr i skjul

Den skattbare inntekten hans var 0 kroner ifjor. Også den lignede formuen hans har krympet kraftig, fra 907 millioner kroner til 778 millioner - et fall på 129 millioner kroner. Dermed endte skatteregningen på bare 8,5 millioner kroner, nesten 100 millioner lavere enn i 2009.

Fra kraft, via børs, til eiendom
Det trenger imidlertid ikke å bety at kraftmegleren er blitt fattigere. Mens Einar Aas i 2009 satt med store mengder kontanter, har han i 2010 puttet betydelige verdier inn i eiendom.

Aas bor i dag i en massiv bolig i strandkanten på Naxbie like utenfor Grimstad sentrum - bare eiendommen kostet ham 24 milloner kroner ifølge Finansavisen.

Ifjor kjøpte 40-åringen i tillegg strandeiendommen "Slottet" utenfor Grimstad for 23 millioner kroner.

Også på besøk i hovedstaden har 40-åringen et sted å overnatte. Julen 2009 bladde han først opp 27,5 millioner kroner for arkitekt Finn Sandmæls toppleilighet ytterst på Tjuvholmen - den ytterste delen av Aker Brygge.

Les også: Mediesky strømmillionær blir kongen av Aker Brygge

I 2010 fulgte han opp med å kjøpe naboleiligheten, som han slo sammen med den første. Samlet pris: 41,7 millioner kroner.

Eiendom har betydelig lavere ligningsverdi enn kontanter.

"Skattesmell" for kommunen
Inntektene fra kraftmeglingen kan imidlertid ha vært utsatt for en kraftig nedtur, kanske til og med tap. Andre aktører i kraftmeglerbransjen har måttet se Einar Aas tjene enorme summer i et marked som er relativt gjennomsiktig, og det spekuleres derfor i at Aas har vært villig til å spille med høy risiko.

Det er uansett på det rene at hjemkommunen Grimstad har gått glipp av betydelige skatteinntekter som følge av denne ene personens fall fra topp til bunn av Norges inntektsliste. Finansavisen skriver i dag at kommunen i 2009 hadde 1.388 millioner kroner i skatteinntekter i 2009, men bare 1.336 millioner i 2010. Skatteinngangen øker normalt med lønnsveksten, 3-4 prosent, og skulle dermed under ellers like omstendigheter vært 1,44 milliarder kroner i kommunen. Det kan derfor være nærliggende å anta at "skatteunderskuddet" på 107 millioner kroner i Grimstad for en stor del kan forklares med at Einar Aas betalte 0 i skatt i 2010, mot 105 millioner i 2009.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.