- Dette er den svakeste CCI-målingen for juni måned siden målingene ble påbegynt i mai 2007, sier seniorrådgiver Henrik Høidahl i Opinion Perduco i en pressemelding.

CCI er et gjennomsnitt av forbrukernes forventninger til egen og landets økonomi, arbeidsledigheten og deres muligheter til å spare de kommende 12 månedene.

Forbrukertilliten steg merkbart våren 2012 etter noen urolige måneder sensommeren og høsten 2011.

- Men de siste 12 månedene har vi registrert mer usikkerhet og en avventende holdning i befolkningen, spesielt knyttet til utsiktene for landets økonomi og arbeidsmarkedet, sier Høidahl.

Forbrukertillitsindeksen (CCI) er i juni på sitt laveste nivå siden desember 2011, som da var på sitt laveste siden finanskrisehøsten 2008.



Undersøkelsen gjennomført av Opinion Perduco viser at tillitsindeksen er på 0,4 poeng i juni, en nedgang på 4,3 poeng sammenlignet med mai, og den er 3,6 poeng lavere enn i juni 2012.

Ser man på første halvår 2013, er CCI-gjennomsnittet 4,4 poeng, mot 5,6 poeng i andre halvår 2012 og 6,2 poeng i første halvår 2012. Indeksen er på sitt laveste siden fjerde kvartal 2011.

- Det største utslaget fra mai til juni finner vi i troen på arbeidsmarkedet om 12 måneder. I desember 2011 var denne indikatoren på omtrent samme nivå, ellers må vi tilbake til finanskrisehøsten 2008 og vinteren 2009 for å finne samme grad av pessimisme. Vi kan ikke utelukke at utslaget i juni skyldes tilfeldigheter, men målingene de siste seks kvartalene viser at andre kvartal 2013 er det svakeste for ledighetsindeksen, sier Henrik Høidahl.

Til tross for at troen på privatøkonomien ikke er vesentlig svekket, er nordmenn ikke uberørt av jevnlige meldinger om at krisen i Europa i økende grad kan påvirke norsk økonomi, mener Høidahl.

- Det kommer rapporter om at eksporten i fastlands- og offshoreindustrien faller, at arbeidsledigheten øker og at antallet konkurser er høyere enn på lenge, påpeker han.

Sjekk dagens tall:
Lavere ledighet
Kraftig shoppe-hopp

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.