Om 33 dager kan USA ramle utfor det som har fått kallenavnet the fiscal cliff, budsjettstupet.

Da går en rekke mange år gamle avtaler om skattelette for bedrifter og personer ut - og staten må kutte kraftig i sine budsjetter. Med mindre politikerne blir enige om nye avtaler.

Og akkurat nå ser det ikke særlig lyst ut. Republikanerne og demokratene forhandler, men tilsynelatende uten å være i nærheten av å komme til enighet.






* Utløp av skattekuttene til bedrifter og privatpersoner som ble innført under Bush-administrasjonen tidlig på 2000-tallet

* En økning i inntektsskattesatsen på to prosentpoeng

* Automatiske kutt i forsvarsbudsjettet og i innenlandsinvesteringer

* At toppskatten på ordinær inntekt øker til 39,6 prosent fra 35,0 prosent

* En typisk middelinntektsfamilie i USA, som tjener mellom 40 og 64.000 i året, risikerer at skatten øker med 2000 dollar i 2013.

Kilde: Bloomberg News/Tax Policy Center

Mange tror - og enda flere håper - at politikerne tar til vettet i tide, før 31. desember. For coctailen store skatteøkninger og budsjettkutt er ren gift for en økonomi som bare så vidt har begynt å komme seg opp fra knestående. Men usikkerheten er såpass reell at børsene i USA og verden for øvrig nå begynner å bli merkbart nervøse.

Oljefond i kutt
Sjeføkonom i Artic Securities, Erlend Lødemel, har regnet på hvor mye finansielt sprengstoff det er i bomben, om den skulle gå av med full kraft.

«Gapet kan være større enn du tror», skriver Lødemel i en oppdatering onsdag.

Arctic Securities' sjeføkonom mener at budsjett-knipen trolig blir løst før nyttår, men at prosessen har lav visibilitet og at konsekvensene kan bli store dersom det ikke blir noen løsning i løpet av januar eller februar.

Han skriver videre at gapet vil føre til innstramminger på totalt 607 milliarder dollar i regnskapsåret 2013, men at det for kalenderåret 2013 er rundt 808 milliarder dollar. Det tilsvarer i så fall hele det norske oljefondet og vel så det.

10 prosent sjanse for kjempesmell
Arctic Securities anslår sannsynligheten for et kompromiss før jul til 65 prosent og 20 prosent sannsynlighet for at det skjer i januar.

«Dersom det ikke blir en løsning, og vi får et «fullt gap», vil det ifølge meglerhuset trolig føre til et aksjekursfall på 25 prosent», heter det. Sannsynligheten for dette anslås imidlertid til kun ti prosent.

«90 prosent av gapet vil ramme forbrukernes inntekter, og dermed forbruk. I vårt hovedscenario venter vi BNP-vekst under konsensus tidlig i 2013», konkluderes det.

Vil ramme alle - også oss
Skulle USA i verste fall falle ned i avgrunnen, er det ikke bare amerikanerne som vil merke det. Hele verden vil gå på en ny smell - og denne gang ikke minst Norge. Oljeprisen, som norsk økonomi er så avhengig av, vil komme til å stupe, mener oljeanalytikere, deriblant norske Thina Saltvedt.

Les: - Kan trigge bratt oljeprisfall

Les også at norske selskaper, blant annet John Fredriksens, nå pøser ut penger fra sine USA-selskaper i tilfelle alt skjærer seg.

<b>Pøser ut milliarder før nyttår</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.