Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga hadde æren av å åpne Forbrukerportalens nye boligsider i dag.

- Bolig er den største investeringen som mange av oss gjør, og vi vet at mange blir lurt, sier Haga til DN.no.

Les også:Bli en smart boligkjøper

En fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at de fleste boligprospekter mangler vesentlig informasjon. Etter at forbrukere flytter inn i den nye boligen oppstår i tillegg mange problemer. Årlig koster byggefeilene om lag 15 milliarder kroner.

En kokebok
- De nye boligsidene blir som en kokebok for boligkjøpere, sier Haga.

Haga mener de nye boligsidene dekker et stort behov.

- Vi trenger forbrukere som er kunnskapsrike og som kan bruke det lov og regelverket som eksisterer. Med de nye boligsidene kan du skaffe deg kunnskap og være en opplyst forbruker, sier hun til DN.no.

- Hvorfor går det så ofte galt?

- Noe har å gjøre med den høye aktiviteten i byggenæringen. Og jo høyere temperatur, jo lettere er det for useriøse aktører operere. Men vi kan ikke bare lene oss tilbake og håpe på at temperaturen i næringen skal reduseres, vi må ha systemer som fungerer. Det er for mange useriøse aktører, og de må ut, sier den engasjerte ministeren.

Uavhengig kontroll
Haga vil ha bukt med byggenæringens egenkontroll.

- I dag er byggekontrollen basert på egenkontroll. Det viser seg ikke å holde, derfor jobber vi nå med ulike modeller for en uavhengig byggekontroll. Noen drømmer om den gode gamle kommunale byggekontrollen. Jeg ser ikke for meg at vi skal tilbake til den, men vi skal finne andre metoder for å ha en styrket og uavhengig kontroll, forteller hun.

Plan- og bygningsloven er under bearbeidelse. Åslaug Haga er ansvarlig for bygningsdelen av Plan og bygningsloven, og den lover hun skal være klar til høring før jul.

- Arbeidet med uavhengig kontroll er en viktig del av revisjonen av loven, sier hun.

- Helt uakseptabelt
Haga har ikke mye godt å si om de nedslående resultatene fra Forbrukerrådets undersøkelse om tilstandene i byggenæringen.

- Det er helt uakseptabel det som denne undersøkelsen viser. Og at 75 prosent av våtrommene inneholder bygningstekniske feil er helt utrolig, sier hun.

Ut med «bad boys»
Haga vil stille større krav til seriøsitet i byggenæringen.

- Hvordan skal dere bli kvitt de useriøse aktørene?

- Vi skal bli kvitt dem gjennom kontrollregimet. Nå skjerper vi også kontrollen teknisk etat har ansvar for med såkalt sentral godkjenning. Vi legger ned mer ressurser i kontrollarbeid til byggteknisk etat, som vi vil se resultater av i form av at flere vil miste sentral godkjenning, sier ministeren.

Haga mener det er et sterkt virkemiddel.

- Nå har for eksempel NCC mistet sentral godkjenning på en del av virksomheten deres, og det merkes. Det er ingen seriøse aktører som ønsker å miste den sentrale godkjenningen, sier hun.

Og informasjon om aktører som ikke har sentral godkjenning er noe de nye boligsidene på Forbrukerportalen kan hjelpe deg med å finne ut av.

Les mer om bolig og annen privatøkonomi her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.