Av unge i alderen 18 til 29 år har 72 prosent gyldig innboforsikring, mot 99 prosent av de over 50 år, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB.

Unge som nettopp har flyttet hjemmefra er gruppen som er mest utsatt.

Sitter på store verdier
- Alle unge bør ha en innboforsikring, enten de bor på hybel, i kollektiv, leier bopel eller har kjøpt leilighet. Allerede som ung og nyetablert sitter du på store verdier, og de fleste blir overrasket hvis de begynner å regne på hva de faktisk eier. Hvis uhellet skulle være ute, og man sitter der uten forsikring, er det alt for mange som havner i store økonomiske problemer. De færreste har råd til å erstatte verdiene i dersom de blir rammet av brann, vannskade eller tyveri, sier skadeleder i DNB Anne Stine Eger Mollestad.

Hun påpeker at det å erstatte eiendeler fort kommer opp i flere hundre tusen kroner.

- Har du tenkt på hva det koster å erstatte møbler, garderoben med vanlige klær, pentøy, sportsutstyr, laptopen, ipaden, mobiltelefonen, stereoanlegget, hvitevarer, bøker og alt annet av eiendeler, sier Mollestad.

Vanligst med tyveri
DNB Skadeforsikrings anslag viser at de fleste vil få brukt for en innboforsikringen en eller annen gang i løpet av sitt liv. Tyveri er den hyppigste skadeårsaken som meldes inn, og en gjennomsnittlig skadesak for unge under 30 år er på drøyt 14.500 kroner.

Men når det oppstår skader som følge av brann eller vannskader, eller i tilfeller der det er behov for rettshjelp, blir beløpene fort mye høyere.

Slurver med verdiene
Undersøkelsen forteller også at unge med innboforsikring er mer usikker på dekningsgraden enn eldre forsikringskunder. De er mer tvilende til om de vil få igjen sine verdier gjennom forsikringen dersom boligen skulle bli totalskadet i for eksempel oversvømmelse eller brann.

Unge topper også statistikken over hvem som slurver mest med å gå over verdiene i boligen. 32 prosent av de som har tegnet innboforsikring har aldri gått over verdiene og oppdatert innboforsikringen. Tilsvarende tall for de over 50 år er 21 prosent.

Usikkerhet rundt forsikring
DNB Skadeforsikring opplever også at mange unge tror de er forsikret uten at de er det. Derfor oppstår det ofte problemer når de for eksempel tror de er dekket av huseiers forsikring når de leier en hybel eller sokkelleilighet.

- Vi får ofte henvendelser fra fortvilte unge som står ribbet etter et innbrudd eller på bar bakke hvis det har skjedd en vann- eller brannskade i kjelleren der de leier. Som leietaker må du tegne egen forsikring. Det gjelder også når du bor i kollektiv. Alle unge bør forsikre seg om at de har en gyldig forsikring når de flytter for seg selv, er oppfordringen fra DNBs skadeleder.

Det er også viktig å være klar over at ikke alle unge trenger å tegne innboforsikring. Forsikringen til foreldre kan gjelde dersom man er registrert som student. Her er det ingen aldersbegrensning, og forutsetningen er at du er student og har registrert adresse hos dine foreldre i folkeregisteret under studiene. Men om du har flyttet for deg eller melder flytting til folkeregisteret må du tegne egen forsikring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.