Kronekursen reagerte umiddelbart på den positive rapporten fra Norges Banks Regionale nettverk tirsdag. Nettverket bekreftet at det går bedre i norsk økonomi, og investorene var ikke sene om å kjøpe kroner og på den måten sende kursen opp. 

For nordmenn betyr det at ferien i noen land er blitt litt rimeligere, fordi vi – bokstavelig talt – får mer valuta for pengene.

Valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets forklarer at kronen så langt i år har svekket seg om lag fire prosent mot euro, men at den har styrket seg mot amerikanske dollar.

Valutaanalytiker Marit Øwre Johnsen i DNB.
Valutaanalytiker Marit Øwre Johnsen i DNB. (Foto: Gunnar Lier)

– Kronebevegelsen tirsdag var på rundt en halv prosent, så den i seg selv utgjør nok liten forskjell i forhold til feriebudsjettet, sier hun.

Mot det britiske pundet styrket kronen seg imidlertid i såpass stor grad at den kan ha gjort storbyferien til London billigere.

 Kronen er ti prosent sterkere mot pundet nå sammenlignet med starten av juni 2016.

– Pundet er veldig påvirket av valget i Storbritannia og økt usikkerhet i forhold til brexit-forhandlingene. Det er egentlig blant de svakere valutaene, så Storbritannia er ikke det dårligste valget, tipser valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets.

For Europa-ferien for øvrig, har ikke kronestyrkelsen bidratt nevneverdig.

– Ser vi tilbake til sommeren i fjor, har det vært mindre bevegelser i kronen mot både euro og dollar. Dette skyldes at kronen styrket seg sammen med en høyere oljepris gjennom fjoråret. Svekkelsen vi har sett så langt i år har dermed reversert mye av denne bevegelsen og mot euro og dollar er vi nå tilbake til nivåer fra i fjor sommer, forklarer Øwre-Johnsen.

Eek-Nielsen påpeker at euroen var 60 øre rimeligere i februar enn den er nå.

– Det så bedre ut for noen måneder siden, sier han.

Uenige om USA

For mange nordmenn er USA et yndet reisemål.

Nordea-analytikeren forklarer at prisen for en dollar har ligget relativt stabilt de siste månedene. Nordmenn har måttet betale mellom åtte og 8,70 kroner per dollar siden i fjor sommer.

Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets.
Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Handelsbanken)

– Dollaren har vært i en sidebevegelse de siste månedene og ligget ganske stabilt rundt 8,40. I historisk sammenheng er den fortsatt veldig dyr ettersom dollaren har vært nede på 6-tallet. Sånn sett er USA et dyrt reisemål, mener Eek-Nielsen.

Det er seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets ikke helt enig i.

– I forhold til hva den var for noen måneder siden har dollar blitt litt billigere de siste månedene, mens euroen åpenbart er blitt en del dyrere. Jeg ville holdt frem dollaren som er et billig alternativ hvis man skal på ferie, sier han.

Økt kjøpekraft

Det er imidlertid flere steder som er blitt rimeligere for nordmenn å reise til når vi ser på kjøpekraft. Kjøpekraft på ferie er ikke bare påvirket av valutakursutviklingen, men også prisnivået i det landet du er i.

– Ser vi på hvor nordmenn har størst kjøpekraft, kommer land som Tyrkia, Russland, Malaysia og Brasil opp. Men dette er kanskje land man ikke drar så ofte på ferie til, sier Eek-Nielsen.

Øwre-Johnsen er enig.

– I en del konfliktfylte land har kursen svekket seg mye mot norske kroner på bakgrunn av geopolitisk uro, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se Stordalens innlegg på EAT-konferansen
EAT-gründer Gunhild Stordalen holdt innlegg på EAT-konferansen i Stockholm mandag.
10:50
Publisert: