- Jeg er bekymret for innvandrere i det norske boligmarkedet, sier administrerende direktør Baard Schumann (41) i Selvaag Bolig til Dagens Næringsliv.

Boligene i et av Selvaags nyeste utbyggingsprosjekter, i Jordstjerneveien på Mortensrud i Oslo, selges i stor grad til innvandrere, en gruppe Schumann mener er i ferd med å bli tapere i det norske boligmarkedet.

- Vi er i ferd med å få et klasseskille mellom dem som har foreldre som har råd til å sponse dem eller garantere for dem og folk som ikke har det. Dette slår veldig ut for våre nye landsmenn. 70 prosent av de som flytter til Oslo nå, kommer fra andre land. 70 prosent av dem igjen kommer fra land med lav kjøpekraft og de har ikke med seg penger når de kommer til Norge. Hvordan skal de da ha mulighet til å skaffe seg egenkapital? Når de på toppen av det hele gjerne får seg lavt betalte jobber som nordmenn ikke har lyst på, har de et problem, sier Schumann.

Han tror også at boligprisveksten vil fortsette, blant annet på grunn av strenger tekniske krav, og befolkningsvekst.

- Nådeløst
Forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warløe, peker på at det nye egenkapitalkravet fra Finanstilsynet på 15 prosent gjør at selv innvandrere med høy inntekt får problemer med å låne til bolig.

- Egenkapitalkravet er nokså nådeløst overfor utenlandske statsborgere. Vi har eksempler på høyt utdannede mennesker som har godt betalte jobber i Norge. De har inntekt til å betjene et boliglån som ville gitt dem innpass i boligmarkedet. Men dessverre har de ikke fått spart seg opp nok egenkapital. Ekstra bittert er det at man gjerne betaler mer for å leie enn det man ville betalt for å eie den samme boligen, sier Christine Warløe.

Hun understreker at banken ikke tar sikkerhet i utlandet.

Bashe Musse sitter i Oslo bystyre for Arbeiderpartiet, og ønsker nå selv å å kjøpe egen bolig. Han kom fra Somalia for 23 år siden og har selv årelang erf#229 med et tøft og dyrt utleiemarked i hovedstaden, med altfor stor etterspørsel og altfor lite tilbud. Han mener det norske idealet om at alle skal eie sin egen bolig i utgangspunktet er fremmed for mange innvandrere.

- Etniske nordmenn er vokst opp med dette. Mange får medlemskap i Obos som barn, eller har i årevis satt inn penger på boligsp#229 for ungdom. I tillegg får mange økonomisk hjelp fra foreldrene, eller de har arvet. Og – ikke for å generalisere – men jeg tror nordmenn generelt planlegger fremtiden mer enn mange minoritetsgrupper. Det ligger i kulturen til mange minoriteter at de lever mer i nåtiden, mener Musse.

Men den viktigste årsaken til at mange somaliere ikke kjøper egen bolig, henger ifølge Musse sammen med at de ikke har fast inntekt. De har ikke råd.

- Gettotilstander
Seniorøkonom Roger Bjørnstad i Econ Pöyry deler bekymringen.

- Jeg frykter at boligprisvekst, lav byggeaktivitet og urbanisering fører til gettotilstander, sier han.

Bjørnstad tror ikke det er en boligboble vi er vitne til, og peker på at prisveksten kan forklares med lite bygging i forhold til den sterke befolkningsveksten. Han etterlyser en regional boligpolitikk for Oslo-området, slik at nabokommuner kan ta unna noe av byggingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.