Det er ingen overraskelse i år heller. Norge er dyrest. Det viser tall fra Eurostat og SSB som ble publisert mandag.

Alt fra omeletten til en fem minutters røykepause er dyrere her til lands enn i resten av Europa.

I fjor var prisnivået på matvarer og alkoholfrie drikkevarer hele 86 prosent høyere enn det gjennomsnittlige prisnivået i de 27 EU-landene(EU27).

Norge har ifølge undersøkelsen det høyeste prisnivået for samtlige varegrupper. Vi finner imidlertid ett unntak når det kommer til kjøtt og fisk. Her er det Sveits som troner pristoppen.

Dobbelt så høyt
Matvarer som melk, ost og egg og alkoholfrie drikkevarer er aller dyrest i Norge.

Sammenliknet med EU27, er det norske prisnivået på disse varene dobbelt så høyt som i resten av Europa.

Varegrupper som ”frukt, grønnsaker og poteter” og ”brød og kornprodukter ligger vi 80 prosent over prisnivået i resten av Europa.

Når det kommer til fisk er vi imidlertid ikke like mye dyrere som for de andre produktkategoriene. Her ligger Norge bare 44 prosent over gjennomsnittet i EU27.

Politisk styrt
- På mange områder har vi jo også politisk styrte høyere priser på varer enn det utlandet har. Vi har jo et sterkt tollvern for landbruksvarer og det holder matvareprisene våre er relativt dyre. I tillegg har vi høye avgifter på blant annet tobakk og alkohol som gjør at vi har et prisnivå på tobakk som ligger 2,7 ganger høyere enn ellers i EU, forteller seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

I 2011 utgjorde 12,7 prosent av nordmenns konsum til mat. Dette er en nedgang om vi ser i overkant av ni år tilbake i tid. I 1995 var det samme tallet 15,8 prosent.

- Vi nyter jo godt høyt inntektsnivå, og ligger omtrent på nivå med resten av landene i Skandinavia, forteller Haugland.

Dyrest på alkohol og tobakk
De ferske tallene viser at Søta bror kan nyte dobbelt så mye tobakk som vi kan her til lands for samme prisen.

I Sverige er nemlig tobakksprisene rundt halvparten så høye som de norske. Likevel er forskjellen større ved sammenlikning opp mot prisnivået i EU27, som viser hvilken særklasse Norge er i med 2,7 ganger høyere prisnivå alkohol og tobakk.

Les også:
Orkla varsler økte matpriser
Frykter ny matkrise til sommeren (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.