Nettbanken Nordnet har gjennomført en undersøkelse om interesse og planer for pensjon - og mener at svarene dokumenterer at urovekkende mange nordmenn ikke forstår hva pensjonsreformen innebærer for dem.

I undersøkelsen svarer 75 prosent at de synes pensjon er et vanskelig tema, blant kvinner er andelen 80 prosent. Det vanskeligste for folk er at man ikke forstår begrepene som brukes og derfor ikke henger med når temaet tas opp.

- Når så mange synes at noe er vanskelig, så kan det ikke være den enkeltes feil. Da er det noe med systemet og begrepsapparatet som er vanskelig eller uforståelig og bør derfor forbedres.Per i dag er det alt for vanskelig og det fører til at folk lar være å ta beslutninger på dette området, uttaler spareøkonom i Nordnet, Sissel Olsvik Vammervold i en kommentar til undersøkelsen.

 

Innbilt god råd?
Hun mener undersøkelsen dessuten avdekker et stort paradoks: Flertallet av befolkningen tror de kommer til å reise mer, gå av før tiden og ha like mye eller mer penger som pensjonist enn i dag, men de færreste sparer privat til pensjon.

* 54 prosent tror de vil reise mer eller mye mer som pensjonist enn i dag.

* 31 prosent vil gå mer i teater, på konserter og forestillinger enn i dag.

* 64 prosent tror man vil ha like mye eller mer penger som pensjonist enn i dag.

* 25 prosent tror man vil ha mindre penger som pensjonist.

* 69 prosent svarer at de ikke sparer privat til pensjon, 75 prosent for kvinner.

- Så hvor vil pengene komme fra, spør Vammervold.

Etterlyser enklere informasjon
Folk synes i det minste å være godt klar over sine egen uvitenhet på området - og de har også klare foreninger om hva som skal til for å øke kunnskapsnivået.

49 prosent etterlyser lettforståelig informasjon og 44 prosent sier at man vil se hvordan sp#229en direkte påvirker den økonomiske situasjonen som pensjonist.

Undersøkelsen avslører at bare 32 prosent er bekymret for pensjonen. Kanskje ikke så rart når de vet fint lite om saken.

- Jeg tror at folk ikke bekymrer seg for pensjonstiden og økonomien rett og slett fordi de ikke tenker så mye på det. Når vi vet at folk i stor grad ikke skjønner hva pensjonene deres innebærer så klarer man heller ikke å ta innover seg bekymringen rundt temaet, ressonnerer Sissel Olsvik Vammervold.

Undersøkelsen ble gjennomført i september 2011 av analyseselskapet CINT med en svarfrekvens på 1039 personer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.